Kaj se zgodi, če en mesec vsak dan hodite eno uro?

Navdih 03. Okt 202305:45 3 komentarji
Hoja
PROFIMEDIA

Hoja je ena najpreprostejših in najdostopnejših telesnih aktivnosti. Četudi je zagotovo del našega vsakdana, lahko postane veliko bolj koristna za zdravje, kot si morda mislite. 

Če ste oseba, ki potrebuje izzive, da naredi prvi korak, si lahko pri hoji zastavite enostaven cilj: en mesec hodite eno uro na dan.

Po besedah strokovnjakov lahko ta izziv znatno vpliva na vaše fizično in mentalno zdravje, obenem pa poveča možnost, da hojo nadaljujete tudi po enem mesecu. A nekatere sprememb boste opazili že po prvem mesecu, piše zadovoljna.hr.

1. Telesne koristi

Vsakodnevna hoja lahko pozitivno vpliva na srčno-žilni sistem. Ko hodimo z nekoliko hitrejšim tempom, srce bije hitreje, kar vodi do boljše prekrvavitve telesa. Poleg tega, da redna kardiovaskularna vadba pomaga krepiti srce, pomaga tudi pri zniževanju krvnega tlaka in izboljšanju raven holesterola.

2. Nadzor telesne teže in izgorevanje maščob

Za tiste, ki želijo izgubiti nekaj kilogramov ali ohraniti zdravo težo, ima lahko 30 dni hoje pozitiven učinek. Ena ura hoje v zmernem do hitrem tempu bo porabila kar nekaj kalorij, kar pomaga pri uravnavanju telesne teže. Poleg tega lahko vsakodnevna hoja pospeši presnovo in spodbuja izgorevanje maščob.

3. Močnejše in bolj utrjene mišice

Čeprav hoja ni tako intenzivna kot vadba za moč, to ne pomeni, da med hojo ne delujejo različne mišice našega telesa. Najprej so v gibanju mišice nog, zamahi z rokami pa lahko vključijo tudi mišice zgornjega dela telesa. Vse to skupaj lahko sčasoma povzroči izboljšanje mišične moči in tonusa.

4. Zdravje kosti in delovanje sklepov

Hoja je aktivnost, ki povzroča določen pritisk na kosti in sklepe. Vendar je to aktivnost, ki je nežna za sklepe, zaradi česar je popolna dejavnost, če imate težave s sklepi. Z redno hojo lahko izboljšate gibljivost sklepov in zmanjšate tveganje za težave s sklepi.

5. Duševno in čustveno dobro počutje

Ena ura hoje na dan lahko pozitivno vpliva na lajšanje stresa. Hoja spodbuja sproščanje endorfinov, ki spodbujajo občutek ugodja in sprostitve. Redni sprehodi lahko tudi pomagajo znižati raven kortizola, hormona, povezanega s stresom.

6. Izboljšano razpoloženje in občutek sreče

30-dnevni izziv hoje lahko izboljša vaše splošno razpoloženje. Občutek dosežka po sprehodu lahko dodatno poveča vašo samozavest in občutek izpopolnjenosti.

7. Izboljšanje kognitivnih funkcij

Hoja ne koristi le telesu, ampak tudi možganom. Redna telesna aktivnost izboljšuje kognitivne funkcije. Enomesečni izziv tako presega fizične koristi in pozitivno vpliva na vaše duševno in čustveno počutje. Vsakodnevni sprehodi lahko pomagajo zmanjšati stres in tesnobo, hkrati pa vodijo do srečnejšega in bolj izpolnjenega življenja.