Kaj se zgodi, če zjutraj na tešče spijemo kozarec tople vode?

Navdih 27. Maj 202305:46
Ženska pije vodo
PROFIMEDIA

Nekateri v zgodnjih jutranjih urah prisegajo na kavo, drugi si privoščijo skodelico toplega čaja, tretji pa posežejo po kozarcu tople vode. Da ima topla voda ob jutrih blagodejne, skoraj zdravilne učinke na človeško telo in duha, trdijo mnogi.

Zdravniki vzhodne medicine že stoletja priporočajo, da dan začnemo s kozarcem tople vode, piše portal MDLinx, ki zdravnike in zdravstvene delavce oskrbuje z akademsko literaturo. Portal našteva deset prednosti pitja tople vode ob jutrih, pri čemer je vseeno, ali vodi dodamo limono, zagotavljajo.

Od izgube teže do boljšega razpoloženja

Jutranji kozarec tople vode naj bi pomagal pri izgubi teže. Pitje tople vode med drugim zvišuje telesno temperaturo, telo pa pri znižanju temperature na normalno raven porablja energijo in tako spodbuja presnovo. To pa lahko vodi do izgube telesne teže. Topla voda lahko pomaga pri krčenju črevesja, kar blaži zaprtje.

Poskrbela naj bi za širitev krvnih žil v črevesju, kar prav tako pomaga pri prebavi, ta spodbuda pa je najbolj učinkovita ravno ob jutrih, pišejo na spletni strani. Povečan pretok krvi sprošča mišice, ki jih hladna voda nasprotno krči. Sproščanje mišic pa lahko blagodejno vpliva na menstrualne krče in pomaga, da lažje zaspite.

Če boste zjutraj popili toplo vodo, boste lažje in kvalitetneje zadihali skozi nos, saj pitje tople vode poveča hitrost nosne sluzi, še pišejo na strani.

sprostitev
PROFIMEDIA

Ob tem ima pitje tople vode podobne učinke kot vroča kopel, oboje pospešuje prekrvavitev arterij in ven. Učinkovitejši pretok krvi vodi k različnim koristim: od izboljšanja krvnega tlaka do manjšega tveganja za bolezni srca.

Izsledki študije, objavljene v reviji Journal of Neurogastroenterology and Motility, so pokazali, da pitje tople vode pomaga pri blaženju simptomov anhalazije požiralnika, motnje gibljivosti požiralnika.

Nekateri strokovnjaki celo priporočajo ščetkanje zob s toplo vodo, saj ta ugodno vpliva na zobe. In čeprav to vprašanje ni bilo v ospredju nobene študije, so raziskovalci ugotovili, da je pitje tople vode najverjetneje prispevalo tudi k boljšemu razpoloženju udeležencev.

Osem kozarcev na dan

Splošno znano je, da je pitje dovoljšnje količine vode čez dan ena najpomembnejših stvari, ki jih lahko sami naredite za boljše zdravje. Človeško telo je namreč sestavljeno iz približno 60 odstotkov vode, zato osem kozarcev vode na dan med drugim izboljša splošno fizično pripravljenost telesa in delovanje možganov ter preprečuje glavobole, piše portal Healthline. Koristi vode na človeško telo so torej nesporne, vprašanje, ki se ob tem poraja, pa je, kako pomembno vlogo pri tem odigra njena temperatura.

V vročih pijačah je “nekaj zelo pomirjujočega”

Nekaj zelo pomirjujočega je v vročih pijačah,” je za spletno stran Cleveland Clinic povedal gastroenterolog dr. Brian Weiner. “Ljudje imajo radi vroče napitke za svojo dušo in za psiho.” Pri temperaturi napitkov in jedi gre prej kot za medicinske prednosti za osebne preference, meni gastroenterolog.

Weiner ima za vse ljubitelje tople vode ob jutrih grenkosladko novico. Pravi namreč, da pitje tople ali celo vroče vode ne prinaša dodatnih koristi v primerjavi s tistimi, ki jih zagotovi že voda nižje temperature, so zapisali na spletni strani klinike.

Vroč čaj
PROFIMEDIA

Njegovo mnenje sicer ne sloni na velikem številu raziskav –  saj raziskav, ki bi preverjale, ali je bolje, da pijemo hladno ali toplo vodo, skorajda ni, pojasnjuje zdravnik.

“Vsi potrebujemo redno hidracijo. To je ključnega pomena. A študije glede tega so relativno omejene,” razlaga Weiner.

Weinerju prikimavajo tudi drugi strokovnjaki s področja prehrane. Karishma Shah, strokovnjakinja za ajurvedo, spodbuja pitje vode takoj po tem, ko se prebudimo, čeprav “ni razlike v učinkih, ki jo ima topla, navadna ali hladna voda”.

Dr. Pradeep Rao, direktor in vodja oddelka za urologijo v bolnišnici Global Hospital v Mumbaju, pa ob tem dodaja, da temperatura voda veliko bolj vpliva na zgornje dihalne poti. “Zato pitje hladne vode v času prehlada vsekakor ni dobra ideja.”

“A najbrž ni treba posebej poudarjati, da telo potrebuje več vode poleti, zlasti po vadbi, izpostavljanju sončnim žarkom ali čezmernem potenju. Tudi v tem primeru temperatura vode ni pomembna, pomembno pa je, da skrbite za hidracijo telesa. Stekleničko z vodo imejte vedno pri roki, še posebej če je vroče,” še svetuje Rao.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.