Kako doma pripraviti najboljše krofe?

Navdih 09. Feb 202314:11 1 komentar
Krofi
PROFIMEDIA

V domači kuhinji pripraviti enako dobre krofe kot tiste, ki jih v pustnem času prodajajo na stojnicah in pekarnah, se zdi težko – ni pa nemogoče. Slastne, dišeče in mehke krofe lahko s pomočjo tega recepta enostavno pripravite tudi doma.

Hrvaški spletni portal punkufer.hr je delil recept za domače krofe, ki vedno uspejo.

Kaj boste potrebovali?

  • 500 gramov gladke moke
  • 4 rumenjake
  • 100 gramov masla
  • 300 mililitrov mleka
  • 20 gramov svežega kvasa
  • 30 gramov sladkorja
  • 2 paketa vanilinega sladkorja
  • 2 žlici ruma
  • malo sveže naribane limonine lupinice
  • pol čajne žlice soli
  • olje za cvrtje
  • marmelado
  • sladkor v prahu

Priprava

V posodo nadrobite sveži kvas in dodajte 30 gramov sladkorja, vanilin sladkor in eno žlico moke. Zalijte s 300 mililitri mlačnega mleka, premešajte in postavite na toplo, da se kvas aktivira.

V drugo posodo presejte moko, pomešano s pol žličke soli. Dodajte 4 rumenjake, limonino lupinico, stopljeno maslo, rum in aktiviran kvas, ki ste ga pripravili prej. Sestavine mesite tako dolgo, da dobite mehko in prožno testo. Nekajkrat ga dobro udarite s kuhalnico, nato posodo s testom prekrijte s čisto kuhinjsko krpo ter pustite, da vzhaja 60 do 90 minut, dokler se volumen testa ne podvoji.

Vzhajano testo na pomokani delovni površini razvaljajte v kvadrat debeline 1,5 do dva centimetra.

Z okroglim rezalnikom ali kozarcem premera osem centimetrov izrežite krofe. Postavite jih na pomokano desko ali pekač, pokrijte s krpo in pustite, da še 15 do 20 minut vzhajajo.

Zagrejte olje za cvrtje. Olje je pripravljeno, kadar vanj potopite ročaj kuhalnice in se okoli njega ustvarijo mehurčki. Nekaj krofov spustite v olje in na vsaki strani cvrite dve do tri minute. Najprej jih cvrite pokrite, ko jih obrnete, pa jih odkrijte. Krofi so pripravljeni, ko dobijo lepo zlato barvo.

S penovko za cvrtje vzemite krofe iz olja. Zložite jih na pladenj, ki ste ga prekrili s papirnatimi brisačkami, da vpijejo odvečno maščobo. Nekaj minut jih pustite počivati, da se ohladijo, nato pa jih s pomočjo slaščičarske brizgalke napolnite z marmelado ali drugim priljubljenim namazom. Na koncu krofe posipajte še s sladkorjem v prahu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje