Kako pogosto lahko uživamo tuno iz konzerve

Navdih 02. Feb 202405:04 3 komentarji
Tuna v konzervi
Foto: Profimedia

Prekomerno uživanje tune lahko negativno vpliva na zdravje.

V zadnjih letih je tuna postala priljubljena izbira med ljubitelji hitrih obrokov in tistimi, ki jo uporabljajo kot vir beljakovine.

Vendar prekomerno uživanje te ribe lahko negativno vpliva na zdravje. Katere so glavne slabosti pogostega uživanja tune?

Živo srebro

Ena glavnih skrbi pri prekomernem uživanju tune je vsebnost živega srebra. Tuna je znana po tem, da ga absorbira iz okolja.

Študija iz leta 2020, objavljena v reviji Environmental Research, je pokazala, da lahko pogosto uživanje rib z visoko vsebnostjo živega srebra poveča tveganje za nevrološke motnje.

Živo srebro je kemikalija, ki se pogosto uporablja v termometrih, barometrih, termostatih in električnih stikalih, uporablja pa se tudi v industrijskih obratih, kot so elektrarne in cementarne.

Ko se sprosti v okolje, ko se usede v naše oceane in vodne poti, lahko postane težava za javno zdravje.

Velike ribe, kot je tuna, imajo lahko v svojem telesu koncentracijo živega srebra, ki je bistveno večja od koncentracije živega srebra v njihovem okolju, piše Medical News Today.

Tveganja

Po podatkih ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni ima skoraj vsak v krvi majhno količino metil živega srebra, vendar pod mejo, ki lahko povzroči zdravstvene težave.

Živo srebro je brez vonja in za človeka nevidno. Ko pa se znajde v telesu, lahko deluje kot nevrotoksin in vpliva na možgane in živčni sistem. Izpostavljenost živemu srebru je lahko še posebej škodljiva za majhne otroke in nosečnice.

Medtem ko se otrokovi možgani razvijajo, hitro absorbirajo hranilne snovi. Živo srebro lahko vpliva na to absorpcijo, kar lahko povzroči motnje v učenju in zaostanek v razvoju. Pri dojenčkih in zarodkih lahko veliki odmerki povzročijo kognitivne težave, cerebralno paralizo, gluhost in slepoto.

Pri odraslih lahko zastrupitev z živim srebrom vpliva na plodnost in uravnavanje krvnega tlaka.

Simptomi zastrupitve z živim srebrom vključujejo srbenje ali mravljinčenje v prstih rok in nog, šibkost mišic, težave s koordinacijo, motnje govora in sluha ter zmanjšan periferni vid.

Kako pogosto lahko torej uživamo tuno?

Priporočila, kako pogosto naj oseba uživa konzervirano tunino, se lahko razlikujejo na podlagi več dejavnikov, vključno s posebno vrsto tune, starostjo in pripadnostjo skupini, ki je lahko bolj občutljiva na učinke živega srebra, piše portal Healthline.com.

Tuna je izjemno hranljiva, polna beljakovin, zdravih maščob in vitaminov, vendar je ne smemo uživati vsak dan.

V skladu s prehranskimi smernicami za Američane naj bi večina odraslih zaužila dve porciji rib na teden.

Tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) priporoča pestro uživanje rib in ribjih izdelkov enkrat do dvakrat tedensko.

Vendar raziskave kažejo, da lahko redno uživanje rib s koncentracijo živega srebra nad 0,3 ppm poviša raven živega srebra v krvi in spodbudi zdravstvene težave. Večina vrst tune presega to količino. Zato naj večina odraslih uživa tunino zmerno.

Pri nakupu se raje odločite za črtastega tuna ali konzerviranega lahkega tuna, ki ne vsebujeta toliko živega srebra kot beli tun ali rumenoplavuti tun. Po priporočilu ameriške Uprave za hrano in zdravila je za odrasle varno uživanje dveh do treh konzerv lahke tune tedensko.

Nosečnice, doječe matere in otroci lahko zaužijejo največ dve porciji tune v pločevinki na teden.

Beli tun in rumenoplavuti tun vsebujeta nekoliko več živega srebra, zato nista priporočljiva za otroke, nosečnice ali doječe matere pa lahko zaužijejo največ eno porcijo na teden.

Velikooki tun, ki se pogosto uporablja za pripravo sušija, vsebuje veliko živega srebra in se za te skupine ne priporoča, piše Medical News Today.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje