Kako učinkovito poskrbite, da se prebudite polni energije?

Navdih 02. Feb 202317:30
jutro
Profimedia

Jutra niso za vsakogar, in če so za vas najbolj stresen del dneva, potem se nanje pripravite že zvečer. Povemo vam, kako bo začetek dneva mirnejši.

Za številne je jutro najbolj stresen del dneva – nimajo rutine, jutro zaznamuje hitenje in pozabljanje stvari, zajtrka ni v načrtu … Če se najdete v opisu, vam skoraj zagotovo manjka jutranje rutine. Pomagalo bo, če se začnete pripravljati že zvečer, in tu je nekaj navad, ki jih lahko dodate na svoj seznam:

Odvzemite si z ramen čim več stvari

Več boste naredili zvečer, več časa boste imeli zjutraj za posedanje ob skodelici kave in morda celo zajtrku. Zato razmislite, kaj vse lahko naredite. Pripravite na primer torbo s službenimi stvarmi in najdite ključe, ki jih vsako jutro vztrajno iščete. Izberite oblačila in si prihranite brskanje po omari. Razmislite, ali vas popoldne čaka še kaj in potrebujete kaj s seboj. Pripravite si zdravo malico in delno tudi zajtrk, če boste jedli chia puding s semeni ali ovsene kosmiče.

Pojdite spat mirnih misli

Veliko bolje boste spali, če v posteljo ležete z mirnim umom. To ni lahko, ko vas preganjajo misli o službi in vsem, kar morate postoriti naslednji dan. Kaj lahko storite?

Zvečer se usedite in odprite rokovnik ter preglejte dan. Glede na urnik si napišite seznam opravil in še enega z nalogami za zjutraj. Bodite realistični in ne zapolnite svojega jutra preveč, saj boste nesrečni, če kaj ne bo opravljeno. Tako, zdaj ko je vse zapisano in ničesar ne boste pozabili, greste lahko spat z mislijo na kaj lepšega. Vsekakor boste lažje zaspali.

Berite ali meditirajte

Če še niste preizkusili, vam priporočamo, da meditiranju ponudite priložnost. Ne gre za večurno sedenje z zaprtimi očmi. Obstaja veliko aplikacij, ki vas vodijo čez nekajminutno meditacijo, pri kateri se osredotočite na dihanje in sproščanje delov telesa, za katere čez dan ne opazite, da jih napenjate (sprostite čeljust in ramena kar zdaj).

Omislite si kakšno knjigo na nočni omarici in jo vzemite v roke pred spanjem. Branje vas bo uspavalo in hkrati bogatilo besedni zaklad ter spodbudilo domišljijo. Branje je najlažji način učenja novih besed. Če ne bi brali, bi se jih morali naučiti na pamet iz slovarja. Kaj se sliši bolje?

Pojdite v posteljo brez elektronskih naprav

Kakšno uro pred spanjem izklopite telefon, nehajte gledati televizijo in uporabljati računalnik. Počnite kaj drugega. Najprej se vam bo zdelo čudno, potem pa boste imeli čas za svoj hobi, partnerja ali kaj drugega, kar radi počnete. Prej se kar niso našle tiste proste minute, zdaj boste imeli na voljo celo uro.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.