Kljuka na avtu ne služi samo odpiranju vrat: kako je še lahko uporabna (VIDEO)

Navdih 09. Sep 202318:09 0 komentarjev
Ženska odpira kljuko avtomobila
PROFIMEDIA

Večina lastnikov jeklenih konjičkov kljuko na vratih avtomobila uporablja zgolj za odpiranje vrat, a ne služi samo temu. Predstavljamo vam šest načinov, kako vam kljuka lahko olajša parkiranje in varno vožnjo.

Večina lastnikov vozil kljuko na avtomobilskih vratih uporablja zgolj za odpiranje vrat. Na družbenih omrežjih pa se širijo uporabniški nasveti, ki voznikom pomagajo optimizirati uporabo vseh delov vozil – tudi kljuke. V nadaljevanju si preberite, za kaj je kljuka še lahko uporabna.

Pri nastavljanju stranskih ogledal

Ob nastavljanju levega stranskega ogledala kljuko na voznikovih vratih prilagodite, da bo ta vidna v levem spodnjem kotu. Ko nastavljate desno stransko ogledalo, pa naj bo kljuka vidna v spodnjem levem kotu. Tako si boste zagotovili najboljše vidno polje za promet, ki poteka za vami.

Pri bočnem parkiranju

Kljuka prav pride tudi pri bočnem parkiranju, s katerim imajo mnogi kljub letom vozniškega dovoljenja včasih težave. Ob vzvratnem manevru vozite tako dolgo, dokler se kljuka v stranskem ogledalu ne dotika odseva pločnika. Takrat volan obrnite v levo in vozilo počasi pomaknite na označeno parkirišče.

Pri vožnji proti avtomobilu

Zagotovo boste morali avto kdaj parkirati ali odparkirati na mestu, kjer vam bodo v napoto druga vozila. Če je pred vami bočno parkirano vozilo, vi pa morate zapeljati čisto do njega, si lahko pomagate tako, da opazujete kljuko na drugem vozilu. Takoj ko ta izgine iz vašega vidnega polja, se ustavite. To namreč pomeni, da je razdalja med vašim vozilom in bočno parkiranim vozilom le deset centimetrov.

Pri vzvratnem parkiranju

Ob vzvratnem parkiranju opazujte kljuko v levem stranskem ogledalu. Ko se ta v odsevu dotika robnika, to pomeni, da je zadnji del vozila od robnika le 30 centimetrov stran.

Ob izstopu iz vozila

Včasih ob parkiranju vozniki težko ocenijo, koliko prostora potrebujejo za normalno odpiranje vrat in izstop iz vozila. Kljuka vam v tem primeru pride prav tako, da ob parkiranju opazujete kljuko že parkiranega vozila. Ko se kljuka na vratih drugega vozila in rob vaših vrat ujemata v horizontalni liniji, imate dovolj prostora za to, da vrata odprete na široko in normalno izstopite iz avtomobila.

Če ne dela elektronsko odklepanje

Morda se zdi povsem samoumevno, da lahko kljuko uporabimo tudi za odklepanje vozila, če nam ne dela elektronsko odklepanje. A pri nekaterih modelih avtomobilov ključavnica ni vidna. Zato morate iz ključa najprej odstraniti njegov mehanski del in z njim nato odstraniti pokrov kljuke na vratih. Ta ima znotraj ključavnico, ki jo lahko s ključem normalno odklenete.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!