Moramo nogavice prati obrnjene navzven ali navznoter?

Navdih 25. Jun 202405:00 0 komentarjev
Sušenje nogavic
Foto: PROFIMEDIA

Najverjetneje je pri pranju nogavic vaša največja skrb zagotoviti, da oba dela para ostaneta skupaj. A mnoge zaposluje druga dilema, sprašujejo se, ali jih je treba prati obrnjene navzven ali navznoter.

Morda se zdi, da je zunanja stran nogavic najbolj umazana, saj se med hojo po hiši nanje nabirajo nečistoče. Britansko podjetje za vzmetnice je analiziralo nogavice, nošene ves dan, in ugotovilo, da so verjetno celo bolj umazane od daljinskega upravljalnika, ki je kar 20-krat bolj umazan od straniščne školjke.

Vendar pa je notranjost nogavic prav tako umazana kot zunanjost, zahvaljujoč žlezam znojnicam na stopalih in odmrlim kožnim celicam, ki jih stopala vsak dan izločajo. Vlaga od znoja ustvarja idealne pogoje za rast bakterij in glivic na nogavicah, kar lahko povzroči neprijeten vonj ter težave, kot je atletsko stopalo.

Zakaj je priporočljivo prati nogavice obrnjene navznoter

Nogavice je zato treba prati obrnjene navznoter, ker se ta površina ves dan dotika kože, zadrži večino neprijetnih vonjav in odmrlih kožnih celic. Pranje na ta način omogoča, da detergent in gibanje v pralnem stroju najbolje delujeta na najbolj umazane dele nogavic, kar pomaga odstraniti bakterije in druge nevarne mikroorganizme. Prav tako zmanjšuje tveganje, da bi po pranju imeli še vedno umazane nogavice.

Ko perete nogavice obrnjene navznoter, ne le odstranjujete več umazanije, ampak tudi ohranjate njihovo barvo in teksturo.

Nasveti za pranje nogavic

Večina proizvajalcev nogavic priporoča pranje nogavic s toplo ali hladno vodo na nežnem programu in z blagim detergentom. Če so vaše nogavice zelo umazane, jih lahko predhodno namočite v blag detergent ali belilo, primerno za pranje, kar pomaga odstraniti trdovratne madeže in vonjave. Pomagajo lahko tudi posebni odstranjevalci trdovratnih madežev.

Na splošno velja pravilo: blag detergent, hladna voda in nežen cikel. S športnimi nogavicami pa se lahko ravna nekoliko bolj agresivno. Če želite, da pari nogavic ostanejo skupaj, uporabite ščipalke za perilo, ali pa jih položite v pralno vrečko za občutljivo perilo.

Sušenje v sušilnem stroju je primerno za večino nogavic, čeprav volnene nogavice zahtevajo sušenje na zraku, da preprečite krčenje. Če želite še zmanjšati število bakterij v nogavicah, pa jih raje sušite na soncu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!