Največje napake pri pripravi jajc: zakaj okus ni isti kot v restavraciji?

Navdih 28. Dec 202311:03 0 komentarjev
Umešana jajca
Foto: PROFIMEDIA

Popolna umešana jajca so puhasta, mehka in kremasta. Če želite takšna jesti tudi doma in ne le v restavraciji, se izognite pogostim napakam, ki jih lahko naredite pri njihovi pripravi.

Jajca so izjemno prilagodljivo živilo, iz katerih lahko pripravimo tako slane kot sladke jedi, načinov, na katerega jih lahko pripravimo, pa je mnogo. Za dober okus ne potrebujejo dolge toplotne obdelave ali veliko dodatkov, kar pa ne pomeni, da je njihova priprava nujno enostavna.

Pomembno je upoštevati določena pravila, da se izognemo nekaterim napakam pri kuhi ali peki jajc, piše hrvaški portal punkufer.hr. Katere so najpogostejše?

Jajc ne vzamemo pravočasno iz hladilnika

Preden jajca začnemo peči, jih vzamemo iz hladilnika in pustimo, da se segrejejo na sobno temperaturo. Profesionalni kuharji se strinjajo, da imajo jajca sobne temperature po toplotni obdelavi boljši okus in bolj kremasto teksturo.

Jajca
Foto: PROFIMEDIA

Ne stepemo jih dobro

Umešana jajca v najboljših hotelih imajo puhasto mehko teksturo. Če želite doseči to mehkobo, jajca pred peko dobro stepite. Jajca razbijte v večjo skledo in jih z vilicami ali metlico temeljito mešajte, dokler se beljaki in rumenjaki popolnoma ne združijo – vsaj minuto.

Pečemo jih na previsoki temperaturi

Popolno kuhana umešana jajca so puhasta, mehka in kremasta. Če jajca pečete pri visoki temperaturi, jih boste verjetno prekuhali ali izsušili. Da preprečite ta scenarij, jih segrevajte počasi in na srednji temperaturi. Nižja temperatura vam zagotavlja boljši nadzor nad končnim rezultatom.

Predolgo jih pečemo

Jajca moramo odstaviti z ognja, še preden so popolnoma kuhana, svetujejo kuhinjski mojstri. Vroča ponev jih bo še naprej toplotno obdelovala tudi po tem, ko boste štedilnik ugasnili: v trenutku, ko jih boste položili na krožnik in postregli, bodo popolnoma pečena.

Dodajamo maslo po peki

Umešana jajca lahko v ponvi z dnom proti prijemanju spečete popolnoma brez maščobe. Če pa si vendarle zaželite bolj konkreten in bolj masten obrok, jih ocvrite na olju ali maslu, slednjega pa ne dodajajte kasneje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!