Naslovnica ikonične revije Vogue tokrat gosti invalidne zvezdnice

Navdih 26. Apr 202312:15
vogue uk naslovnica maj
Profimedia

Na naslovnici majske številke kultne britanske revije Vogue je 19 invalidnih zvezdnic iz sveta mode, športa in umetnosti. Številka se imenuje Reframing Fashion in želi dokazati, da je moda za vse.

Britanski Vogue je za serijo naslovnic za maj 2023 razkril pet portretov invalidnih aktivistk, modelov in ustvarjalk, saj revija upa, da bo spodbudila pomembne pogovore o invalidnosti v medijih in družbi. V izdaji z naslovom Reframing Fashion: Dynamic, Daring & Disabled nastopajo aktivistka Sinéad Burke, igralka Selma Blair, izvajalka znakovnega jezika Justina Miles ter modela Aaron Rose Philip in Ellie Goldstein. Naslovnice, ki so bile predstavljene prejšnji teden, so zadnje v nizu odločitev o določanju dnevnega reda, ki jih je sprejel glavni urednik Edward Enninful, ki je leta 2017 prevzel krmilo britanske izdaje revije. Nova številka namreč poudarja, da lahko modna industrija poveča inkluzivnost in se prilagodi boljši podpori ljudem s posebnimi potrebami, prinaša pa tudi dolgoletna prizadevanja Enninfula. “Ustvarjanje te številke je bilo potrebno in prepozno izobraževanje za vse – in nas je naučilo veliko lekcij, ki jih bomo prenesli v prihodnost,” je zapisal v opombi, ki je predstavila revijo. “Ne nazadnje te naslovnice in portfelj postavljajo vprašanje: vsi se ukvarjamo z modo, toda ali se moda ukvarja z vsemi nami?”

vogue uk naslovnica maj
Profimedia

Številka je nastala skupaj s podporo zvezdnice naslovnice Sinéad Burke, ki vodi svetovalnico za dostopnost Tilting the Lens in predstavlja 19 invalidnih talentov iz svetov mode, športa, umetnosti in aktivizma – od dirkača Nicolasa Hamiltona, ki ima cerebralno paralizo, do ustvarjalcev londonskega kolektiva umetnikov z učnimi težavami Trifle Studio.

vogue uk naslovnica maj
Profimedia

“Dinamičnost duha, talenta in domišljije je tisto, kar imajo zvezde te številke v malem prstu,” je nadaljeval Enninful. “Na to kakovost se mora opreti tudi industrija – in tu sem vključil Vogue –, če želi bolje služiti skupnosti invalidov; z delovnimi mesti, pri oblikovanju maloprodajnih prostorov, fotografskih studiev, digitalnih vmesnikov, dogodkov, komunikacije in seveda oblačil.”

vogue uk naslovnica maj
Profimedia

Revija je sodelovala tudi z britanskim kraljevim nacionalnim inštitutom za slepe pri izdelavi braillove različice izdaje, ki bo na voljo v digitalni in zvočni obliki od 5. maja. Enninful je dejal, da je izdaja britanskemu Vogueu ponudila priložnost, da se sooči s svojimi težavami glede dostopnosti. Dodal je, da je revija pregledala dostop do dvigala in rampe v svojih fotografskih studiih v Londonu, vključila funkcije nadomestnega besedila na svojo spletno stran in družbene medije ter izboljšala zvočne opise v videoposnetkih.

vogue uk naslovnica maj
Profimedia

“S svojim kulturnim pomenom poudarjanje in spoštovanje skupnosti invalidov na straneh britanskega Voguea ustvarja poziv k dejanjem za prepotrebne spremembe v drugih delih modne industrije in širše,” je o izdaji dejala Burke. “Dostopnost in vključenost invalidov sta odgovornost in priložnost vseh – to je gibanje, ne trenutek.”

vogue uk naslovnica maj
Profimedia

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.