Nekoč idiličen istrski kraj, danes pa le še bleda senca

Navdih 05. Maj 202312:08 1 komentar
Premantura
Google Zemljevidi

Premantura, ki leži povsem na jugu hrvaške Istre, je bila nekoč idiličen kraj s tradicionalnimi istrskimi hišami, nekaj atraktivnimi vilami in veliko sredozemskega zelenja. Danes pa je slika povsem drugačna, piše hrvaški portal Kult Plave Kamenice.

Od središča mesta proti Kamenjaku se druga za drugo vrstijo urbane vile, ki večinoma ne izpolnjujejo urbanističnih standardov. Kot navajajo na portalu, so nekatere sicer lepe, vendar prevelike za okolje, kjer so jih zgradili.

Druge novogradnje pa so “nadvse grde”. Takšna je na primer zelena stolpnica z malimi okni, ki gledajo v stene sosednje hiše, navajajo in se sprašujejo, kako je lahko arhitekt te “grozne zgradbe” sploh dobil diplomo.

Po pisanju portala je danes Premantura videti kot zagrebški predel Vrbik in posamezni deli Trešnjevke. Premantura zato po njihovem mnenju ni več moderna in trajnostna turistična destinacija. “Na prvi pogled je jasno, da se je tukaj zgodil urbanistični gradbeni zločin, sicer tipičen za srednjo in južno Dalmacijo,” so še dodali na portalu Kult Plave Kamenice.

Svoje pisanje pa so podkrepili tudi s podatki, da so leta 2021 na območju Premanture in Medulina obravnavali več kot 300 primerov nezakonite gradnje. Kot navajajo, je Premantura primer neomajne, izjemno pohlepne apartmajske gradnje, ki ogroža istrski turizem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.