Recept za priljubljeno Titovo sladico, ki naj bi bil dolgo časa skrivnost

Navdih 10. Maj 202413:21 0 komentarjev
sladica
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Ste že slišali za Titovo najljubšo sladico iz kave, orehov in čokolade? Recept zanjo naj bi bil dolga leta skrivnost.

Za nekdanjega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza – Tita so govorili, da je velik uživač in gurman ter da se kljub sladkorni bolezni ni odrekel sladkemu. Nekateri mediji iz držav nekdanje Jugoslavije in objave na družbenih omrežjih pa pišejo, da je oboževal dobrote z orehi, čokolado in kavo. Recept za torto iz teh sestavin, ki naj bi mu bila ljuba, naj bi bil dolgo dobro varovana skrivnost, piše srbski City magazine. Kot kaže, pa zdaj ni več. Poglejte si, kako pripraviti sladico, ki naj bi jo oboževal jugoslovanski predsednik.

Recept za torto:

Sestavine za testo:

– 4 jajca

– 200 gramov sladkorja

– 1 vaniljev sladkor

– 100 gramov mletih orehov

– 5 žlic kuhane kave

– 5 žlic moke

– 1 pecilni prašek

– 3 žlice olja

Sestavine za kremo:

– 400 mililitrov mleka

– 200 gramov masla

– 100 gramov stopljene čokolade

– 10 žlic sladkorja

– 5 žlic moke

– 3 žlice mletih orehov

– 2 rumenjaka

– 1 vaniljev sladkor

Sestavine za okrasitev:

– nekaj čokolade

– nekaj mletih orehov

Priprava:

Za biskvit ločimo veljake od rumenjakov. Beljakom dodamo 100 gramov sladkorja in vse skupaj dobro premešamo. Rumenjakom dodamo 100 gramov sladkorja in prav tako dobro premešamo. Mešanici z rumenjaki dodamo 5 žlic hladne kave, 100 gramov orehov, 5 žlic moke s pecilnim praškom in 3 žlice olja. Vse dobro premešamo, na koncu pa previdno vmešamo še sneg iz beljakov. Dobljeno zmes vlijemo v pekač in v predhodno ogreti pečici pečemo na 180 stopinj Celzija približno pol ure.

Za kremo v mleko dodamo 5 žlic moke in 2 rumenjaka ter vse skupaj ob stalnem mešanju kuhamo toliko časa, da se zgosti. Pustimo, da se ohladi.

Maslo, sladkor in vaniljev sladkor zmešamo in dodamo stopljeno čokolado. Vse skupaj dobro premešajte z ohlajeno kuhano smetano. Ko je testo pečeno, ga vzamemo ven in ohladimo. Po njem nato enakomerno razmažemo kremo in pustimo, da se strdi. Okrasimo še z naribano čokolado in mletimi orehi, nato pa narežemo na kocke in postrežemo.

Dober tek!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!