Romunska avtomobilistična znamka želi storiti še korak naprej

Navdih 03. Feb 202313:45
Dacia
Dacia

Rekordno leto in profiti. Zdaj želijo pri Dacii postati omembe vreden igralec tudi v srednjem razredu.

Potem ko so lani spet osvojili rekordni tržni delež, predstavili novo identiteto znamke z logotipom vred, si romunska znamka, ki je že dolga leta v lasti skupine Renault, zdaj želi storiti korak naprej.

Potem ko so leto 2022 zaključili z odličnimi poslovnimi rezultati, saj so prodali skoraj 574.000 vozil, kar je skoraj 7 odstotkov več kot lani, so ambicije seveda večje. Predvsem zato, ker so rekordno last zabeležili tudi pri prodaji zasebnim kupcem, tako da imajo v Evropi zdaj kar 7,6-odstotni delež.

A po besedah šefa znamke Denisa Le Vota se tu ne nameravajo ustaviti. Ker so v zadnjih 15 mesecih predstavili kar štiri ključne modele (Sandero, Spring, Duster in Jogger), bo to leto nekoliko mirnejše, saj bo prenovljen le električni Spring (nov, močnejši motor s 48 kW/65 KM), dodali bodo kakšno novo različico, znamka pa se bo posvetila predvsem uveljavljanju nove identitete in filozofije.

Višja marža, tudi z novimi modeli

Dacia Bigster
Dacia

Toda v prihodnje si šef skupine Renault želi od Dacie predvsem višjih marž. Ta je že zdaj med najvišjimi v segmentu (okoli 10 odstotkov, po pisanju portala Automotive News), Luca de Meo pa si od Dacie v prihodnosti želi kar 15 odstotkov, s čimer bi bili že v območju premijskih znamk, vsekakor pa daleč nad matičnim Renaultom.

Duster, Bigster in …?

Znamka sicer še ne razkriva vsega, kar prihaja, jasno je le, da bodo ob koncu 2023 ali v letu 2024 pokazali tretjo generacijo kompaktnega športnega terenca Duster, kjer bodo zagotovo vidne oblikovne paralele z atraktivno študijo odprtega dvosedežnega terenca Manifesto.

Preberite šeOboroževalna tekma na cestah – Poglobljeno o SUV

Dacia Manifesto
Dacia

Za njim prihaja (2025) v salone Bigster, SUV, ki bo dolg okoli 4,6 metra in tako umeščen nad Dusterja. Prav mogoče pa je, da bo Bigster po vzoru konkurence dobil še kupejevsko različico. Že pred letom se je precej govorilo tudi o novem Springu, ki bi verjetno lahko bil nared že 2024 ali 2025.

Dacia Jogger Hybrid
Dacia

Čeprav želijo Le Votovi strategi znamko nekoliko privzdigniti, predvsem pa oddaljiti od pojma ”nizkocenovnik”, pa pri Dacii še vedno trdijo, da bo tudi v prihodnje veljalo, da je pri njih mogoče dobiti največ avta za odštet denar.