Sedem znakov, da jeste v slabi restavraciji

Navdih 24. Maj 202319:04 0 komentarjev
pribor
Fotografija je simbolična. (Foto: Denis Sadiković/N1)

Nihče ne želi na mizo v restavraciji čakati ure in ure, a prav tako ne želite jesti v restavraciji, v kateri ni nikogar.

Življenje je prekratko, da bi jedli v slabih restavracijah. V svojem mestu zagotovo poznate takšne, v katerih se dobro je, ko potujete in tega ne veste, pa bodite pozorni na naslednje znake. Hrvaški portal Punkufer.hr jih navaja kot tiste, po katerih boste vedeli, da je restavracija, v kateri jeste, slaba.

Restavracija je prazna

Ne le, da pomanjkanje ljudi v gostinskem objektu lahko kaže na slabo kakovost pripravljenih jedi, prav tako je lahko vprašljiva svežina sestavin v takšni restavraciji: tam, kjer ni veliko prometa, gostinci običajno ne posvečajo posebne pozornosti svežini sestavin.

Namesto tega se zanašajo na zamrznjeno hrano, ki jo lahko odmrznejo in pripravijo po potrebi.

Prazna restavracija
PROFIMEDIA

V restavraciji ne diši po hrani

Odsotnost vonjav po hrani, ko vstopite v restavracijo, bi moral biti razlog za skrb. V dobrih restavracijah se privlačna aroma širi od kuhinje vse do mesta, na katerem sedite. Vonj po hrani je znak, da je hrana sveža in se od začetka do konca pripravlja v restavraciji, torej da ni pogreta v mikrovalovni pečici.

Jedilnik je zelo dolg

Predolg jedilnik za gosta ne more biti dobra stvar. Nemogoče je pričakovati, da bo v restavraciji, ki nudi obilico različnih jedi, vsaka pripravljena popolno. Čeprav imate na krajših jedilnikih manj izbire, je veliko bolj verjetno, da teh nekaj jedi v kuhinji pripravljajo pogosto in je zato prostora za napake veliko manj.

Natakarji ne vedo ničesar o jedilniku

V kakovostnih in organiziranih restavracijah so natakarji dobro podučeni o hrani, ki jo strežejo. V restavraciji z ribami bi morali denimo natakarji vedeti, kje je bila riba ulovljena, v restavraciji z mesom pa, kdo je dobavitelj.

V dobrih restavracijah se pogosto pohvalijo s svežino in kakovostjo sestavin, če pa natakarji o hrani ne povedo veliko, pa je mogoče, da se nimajo z ničimer pohvaliti.

Jedilnik je poln sestavin, ki so izven sezone

Čeprav so nekatere sestavine v supermarketih dostopne skozi celo leto, pa so najbolj okusne le nekaj mesecev, ko so v sezoni. Če sredi zime na jedilniku vidite jed s paradižnikom v glavni vlogi, se pripravite na razočaranje. Očitno gre za restavracijo, ki ji je kakovost surovi na drugem mestu.

Jed
PROFIMEDIA

Cene so (pre)nizke

Nihče ne želi porabiti ogromno denarja za okusno jed, a prav tako je treba biti previden, ko so cene v restavraciji izjemno nizke. Kakovosten kos ribe ali mesa pač stane. Če vam nekje nudijo “vrhunske steake” po znatno nižji ceni kot v ostalih restavracijah, verjetno ne bo šlo za najbolj kakovostno meso.

Vsaka jed plava v siru in omakah

Jed, ki je napravljena iz svežih in kakovostnih sestavin, ne potrebuje veliko dodatnih začimb, omak ali prelivov, saj je okusna sama po sebi. Če pa je velik del jedi gratiniran v siru ali prelit z veliko omake, je možno, da prikriva meso ali ribo nižje kakovosti ali sestavine, ki so preveč skuhane ali pečene.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!