Študija razkrila, katera živila naj bi ščitila pred razvojem demence

Navdih 07. Feb 202504:50 3 komentarji
Grška solata
Foto: PROFIMEDIA

Nova študija je pokazala, da lahko s posebno dieto omejite tveganje za razvoj demence. Čeprav za bolezen ni zdravila, lahko s spremembo prehrane zmanjšate tveganje za 23 odstotkov.

Demenca je neozdravljiva bolezen, za katero je leta 2019 trpelo dobrih 57 milijonov ljudi po vsem svetu. Raziskave napovedujejo, da bo število naraslo na 153 milijonov do leta 2050. Nova raziskava pa je pokazala, da se lahko s posebno dieto zaščitite pred razvojem bolezni, piše BBC.

Skupina znanstvenikov je analizirala podatke 60.000 Britancev, da bi ugotovila, ali lahko sredozemska dieta nudi zaščito pred razvojem demence.

“Posamezniki, ki so v svoje obroke pogosto vključili sredozemsko prehrano, so imeli veliko manjše tveganje za razvoj demence,” je povedal Oliver Shannon, glavni avtor študije in predavatelj na univerzi Newcastle. “V povprečju se jim je tveganje zmanjšalo za 23 odstotkov.”

Mediteranska prehrana vključuje veliko sadja, zelenjave, stročnic, pa tudi oreščke, cela zrna, ribe in olivno olje. Štejejo tudi zmerne količine mlečnih izdelkov, predvsem sira in jogurta, ter majhne količine mesa in masla.

Mediteranska prehrana
Foto: Profimedia

Shannon je za zaščito pred razvojem demence priporočil uživanje naslednjih živil:

  • olivno olje naj bo glavna maščoba, s katero kuhate
  • vsaj 400 gramov zelenjave na dan, od tega naj bo polovica surova
  • vsaj 240 gramov sadja na dan, vključno z največ 100 mililitrov naravnega sadnega soka
  • največ 100-150 gramov rdečega ali predelanega mesa na dan
  • manj kot 12 gramov masla ali margarine na dan
  • največ ena sladka ali gazirana pijača na dan
  • 125 mililitrov vina na dan
  • trikrat na teden po 150 gramov stročnic
  • trikrat na teden po 100-150 gramov rib ali školjk, idealno pa vsaj eno porcijo mastnih rib
  • trikrat na teden po 30 gramov oreščkov
  • uživajte več perutnine kot rdečega mesa
  • vsaj dvakrat tedensko si pripravite jed, ki jo na olivnem olju pripravite s paradižnikovo omako, čebulo, česnom in porom

Shannon je dodal, da je za zmanjšanje tveganja potrebno upoštevati dieto kot celoto. Uživanje le enega od naštetih živil ne bo zadostovalo.

Mediteranska dieta pomembna že v zgodnjih letih

David Lewellyn, profesor na Univerzi v Exeterju, je izpostavil, da so povezavo med prehrano in demenco opazile že pretekle študije. “Vse preučene diete vsebujejo veliko sadja, zelenjave, celih zrn in zdravih maščob,” je povedal. “Vključujejo tudi malo predelane hrane, rdečega mesa in nasičenih maščob.”

Lewellyn je poudaril, da ima zdrava prehrana že v zgodnjih letih veliko koristi, saj se takrat naši možgani še razvijajo. “Uživanje zdrave prehrane v zgodnjih letih pomaga postaviti temelje za zdrave možgane pozneje v življenju.”

Trenutno sicer ni dokazov, da bi sprememba prehrane lahko upočasnila ali ustavila napredovanje demence, ko je ta že diagnosticirana, vendar pa Lewellyn vseeno priporoča spremembo diete. “Mediteranska prehrana bo izboljšala vaše zdravje in počutje, kar je že precej dobra strategija za zmanjšanje tveganja razvoja demence.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje