
Aligot je jed iz osrednje Francije, ki na najboljši način združuje kremast pire krompir z aromatičnim stopljenim sirom. Je naravnost nepozabna priloga, ki bo obogatila še tako enostaven obrok.
Oglaševanje
Številni naravnost obožujejo pire, saj se poda tako k mesnim kot zelenjavnim jedem. V Sloveniji je priljubljen predvsem navaden pire, medtem ko v osrednji Franciji pripravljajo svojo različico.
Ključ do popolne teksture francoske različice pireja je natančnost priprave. Krompir je treba v kremo spremeniti, ko je še vroč, nato pa na nizkem ognju dodati še hladno maslo, vroče mleko in nariban sir.
Oglaševanje
Za dosego značilne "elastičnosti" kuhar z newyorške restavracije Hail Mary Ham El-Waylly svetuje, da jed med pripravo mešano "hitro, močno in s popolnim zaupanjem", piše Krstarica.
Prav ta "energična obdelava" ustvarja znamenite sirove niti. Za pripravo te vrste pire krompirja se tradicionalno uporablja sveži sir tomme ali cantal, vendar sta gruyère ali comté tudi odlična nadomestka.

Sestavine
Za pripravo pireja boste potrebovali naslednje sestavine:
Oglaševanje
450 gramov krompirja (mokastih sort, na primer Russet), olupljenega in narezanega na četrtine
115 gramov hladnega nesoljenega masla, narezanega na kocke
120 mililitrov pogrete smetane za kuhanje
225 gramov naribanega sira
Oglaševanje
Priprava
Krompir kuhajte na majhnem ognju, dokler ni dovolj mehak, da ga lahko s konico noža prebodete brez upora. To pomeni približno 15 do 20 minut. Po kuhanju ga odcedite, iz lonca odstranite preostanek vode. Vroč krompir stlačite s pomočjo tlačilke za krompir. Na majhnem ognju krompir mešajte približno minuto, da izhlapi odvečna vlaga.
Krompirju dodajte maslo, vendar kos po kos, dokler se maslo in krompir popolnoma ne združita. Zmesi nato v dveh fazah dodajte segreto smetano za kuhanje in neprestano mešajte.
Oglaševanje
Zatem postopoma dodajajte sir, krompir pa močno in hitro mešajte, dokler se sir ne stopi in se ob dvigu iz lonca ne začnejo oblikovati dolge, svetleče in raztegljive sirove niti. Po potrebi lahko temperaturo na štedilniku zvišate.
Po okusu dodajte sol in jed takoj postrezite, še piše Krstarica.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Najbolj brano
Oglaševanje
Oglaševanje
Najnovejše
Oglaševanje