Oglaševanje

Tako okusnega pireja zagotovo še niste poskusili. S to sestavino bo jed magična

author
N1
11. maj 2025. 17:33
Pire krompir
Foto: PROFIMEDIA

Aligot je jed iz osrednje Francije, ki na najboljši način združuje kremast pire krompir z aromatičnim stopljenim sirom. Je naravnost nepozabna priloga, ki bo obogatila še tako enostaven obrok.

Oglaševanje

Številni naravnost obožujejo pire, saj se poda tako k mesnim kot zelenjavnim jedem. V Sloveniji je priljubljen predvsem navaden pire, medtem ko v osrednji Franciji pripravljajo svojo različico.

Ključ do popolne teksture francoske različice pireja je natančnost priprave. Krompir je treba v kremo spremeniti, ko je še vroč, nato pa na nizkem ognju dodati še hladno maslo, vroče mleko in nariban sir.

Oglaševanje

Za dosego značilne "elastičnosti" kuhar z newyorške restavracije Hail Mary Ham El-Waylly svetuje, da jed med pripravo mešano "hitro, močno in s popolnim zaupanjem", piše Krstarica.

Prav ta "energična obdelava" ustvarja znamenite sirove niti. Za pripravo te vrste pire krompirja se tradicionalno uporablja sveži sir tomme ali cantal, vendar sta gruyère ali comté tudi odlična nadomestka.

pire krompir
Slika je simbolična. | Foto: PROFIMEDIA

Sestavine

Za pripravo pireja boste potrebovali naslednje sestavine:

Oglaševanje

450 gramov krompirja (mokastih sort, na primer Russet), olupljenega in narezanega na četrtine

115 gramov hladnega nesoljenega masla, narezanega na kocke

120 mililitrov pogrete smetane za kuhanje

225 gramov naribanega sira

Oglaševanje

Priprava

Krompir kuhajte na majhnem ognju, dokler ni dovolj mehak, da ga lahko s konico noža prebodete brez upora. To pomeni približno 15 do 20 minut. Po kuhanju ga odcedite, iz lonca odstranite preostanek vode. Vroč krompir stlačite s pomočjo tlačilke za krompir. Na majhnem ognju krompir mešajte približno minuto, da izhlapi odvečna vlaga.

Krompirju dodajte maslo, vendar kos po kos, dokler se maslo in krompir popolnoma ne združita. Zmesi nato v dveh fazah dodajte segreto smetano za kuhanje in neprestano mešajte.

Oglaševanje

Zatem postopoma dodajajte sir, krompir pa močno in hitro mešajte, dokler se sir ne stopi in se ob dvigu iz lonca ne začnejo oblikovati dolge, svetleče in raztegljive sirove niti. Po potrebi lahko temperaturo na štedilniku zvišate.

Po okusu dodajte sol in jed takoj postrezite, še piše Krstarica.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih