Te zelenjave nikar ne jejte surove

Navdih 02. Mar 202406:02 7 komentarjev
Sveža zelenjava
Foto: PROFIMEDIA

Uživanje sveže zelenjave je splošno znano kot ključni del zdrave prehrane. Sveža zelenjava je bogata s hranili, vlakninami in antioksidanti, ki igrajo ključno vlogo pri zdravju. Kljub temu pa obstaja nekaj vrst zelenjave, ki bi se ji morali izogibati v surovi obliki, saj lahko povzročijo resne zdravstvene težave.

Nekatera zelenjava je strupena, če jo uživamo surovo, zato jo je treba pred uživanjem skuhati, piše Jutarnji.hr.

Surov krompir vsebuje solanin

Surovi krompir vsebuje solanin, ki je naravni strup. Prisoten je v različnih delih krompirja, zlasti v lupini in zelenih delih ter gomolju, ki je že začel kaliti. Blaga zastrupitev s solaninom lahko povzroči glavobol in prebavne težave, huda zastrupitev pa lahko povzroči tudi motnjo zavesti. Ko krompir kuhamo ali pečemo, se večina solanina razgradi.

Da bi zmanjšali tveganje za zastrupitev s solaninom, je priporočljivo, da krompir shranjujete v hladnem in temnem prostoru, stran od neposredne sončne svetlobe. Če opazite zelene dele na krompirju, jih je najbolje odstraniti, saj vsebujejo večje koncentracije solanina.

Surov fižol vsebuje fazin

Surovi fižol vsebuje fazin, ki spada v skupino lektinov.

Ta beljakovinska spojina varuje rastlino pred plenilci, vendar je že v majhnih količinah strupena za človeka: fazin moti transport kisika v našem krvnem obtoku in absorpcijo hranilnih snovi v črevesju. Predvsem surovi rdeči fižol in stročji fižol vsebujeta veliko fazina. Zato nikoli ne smete jesti surovega fižola.

Že majhne količine surovega fižola lahko povzročijo hude simptome zastrupitve: prebavne motnje, vročino, krče in celo anafilaktični šok. Ti simptomi se običajno pojavijo dve do tri ure po zaužitju.

Dobra novica. Fazin se razgradi že po nekaj minutah kuhanja.

Zelenjava v hladilniku
Foto: PROFIMEDIA

Previdno tudi pri drugih stročnicah

Ne vsebuje samo fižol fazina, ampak tudi druge stročnice, kot je čičerika. Problematična je tudi prisotnost vodikovega cianida. Podobno kot pri fazinu lahko vodikov cianid razgradite z vsaj 15-minutnim vrenjem. Pomembno: vodo od kuhanja obvezno zavrzite.

Rabarbara, špinača, rdeča pesa, sladki krompir, blitva: ta zelenjava vsebuje oksalno kislino. Oksalna kislina zavira absorpcijo mineralov, kot so magnezij, železo in kalcij. Poleg tega lahko oksalna kislina prispeva k nastajanju ledvičnih kamnov in lahko povzroči poškodbe ledvic, zato je priporočljivo, da se ljudje, ki imajo težave z ledvicami, izogibajo hrani z visoko vsebnostjo oksalne kisline. Oksalna kislina, zaužita v normalnih količinah, običajno ni škodljiva za zdrave ljudi. Kuhanje in blanširanje lahko zmanjšata vsebnost oksalne kisline v hrani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje