To je preprosta tehnika, s katero si lahko pomagate pred spanjem

Navdih 04. Apr 202318:00
ženska, spanje
PROFIMEDIA

Če imate pred spanjem glavo, polno begajočih misli in skrbi, strokovnjaki svetujejo naslednji preprosti trik, ki vam lahko pomaga, da zaspite.

Strokovnjaki menijo, da je najbolj zdravo, če zaspimo v roku 15 do 20 minut od takrat, ko se odpravimo v posteljo – a za veliko ljudi se to ne zgodi tako zlahka. Pogosto se zgodi, da (čeprav je naše telo v postelji) naš um bega sem ter tja in se ne more umiriti. Telo je napeto in se ne zmore sprostiti. Nenehne misli, načrti in skrbi nas lahko obremenjujejo ter motijo kakovost našega spanca.

Katherine Darley, naturopatska zdravnica, ki je specializirana na področju spanja, pred spanjem svetuje preprosto tehniko. Priporoča, da si približno eno uro pred spanjem vzamemo nekaj minut časa in vse svoje stresne misli ter obveznosti, ki nas čakajo naslednji dan, zapišemo na papir. S tem svoje frustracije in skrbi izlijemo iz sebe.

pisanje dnevnika
Profimedia

Tudi klinična psihologinja dr. Elena Welsh je potrdila, da pisanje seznama obveznosti in opravil pred spanjem blagodejno vpliva na naše duševno zdravje in pomirjanje. ”Obstajajo raziskave, ki kažejo, da zapisovanje opravkov vaše možgane osvobodi tega, da bi jih konstantno premlevali v mislih, slednje pa je povezano z daljšim in bolj kakovostnim spancem,” je povedala Elena.

Najboljši dokaz za to izhaja iz študije, ki so je leta 2018 izvedli v laboratoriju za kognitivno nevroznanost na Univerzi Baylor. V tej študiji je 57 zdravih študentov pred spanjem opravilo 5-minutno pisno nalogo, v kateri so zapisovali bodisi pretekle obveznosti, ki so jih že opravili, ali pa tiste, ki jih morajo dokončati v prihajajočih dneh. Študenti, ki so zapisovali naloge, ki jih morajo opraviti v prihajajočih dneh, so zaspali veliko hitreje kot tisti, ki so pisali o obveznostih, ki so jih že opravili. Zanimivo je tudi to, da bolj podroben, kot je bil njihov seznam opravil, hitreje so zaspali.

”Če si želimo nekaj zapomniti, je to kot odprt zavihek v naših možganih. Tam obstaja in nam jemlje energijo,” pravi klinična psihologinja. Ko stvar zapišemo na papir, sprostimo nekaj miselnega prostora in naši možgani zato lažje preidejo v globlje stanje spanja.

Ko opravite teh nekaj minut zapisovanja obveznosti, Darely predlaga, da si izberete še eno pomirjujočo dejavnost, s katero boste pred spanjem odvrnili glavo od nenehnega razmišljanja o tem, kaj vse morate storiti naslednji dan. Lahko berete knjigo, se zazibate ob nežni glasbi ali popijete skodelico toplega mleka ali čaja, so zapisali na spletni strani Sensa RS. 

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.