Triki: kako se lotiti čiščenja pečice, da bo njena življenjska doba daljša

Navdih 25. Jan 202418:09 0 komentarjev
Čiščenje pečice
Foto: PROFIMEDIA

Čiščenje pečice je lahko preprosto z učinkovitimi in preverjenimi metodami, kot je uporaba sode bikarbone ali naravnih raztopin, kot sta kis in limona. Kako se lotiti čiščenja gospodinjske naprave zato, da bo njena življenjska doba čim daljša?

Če pečice ne čistite redno, lahko ta postane prežeta s trdovratno umazanijo. Vzdrževanje pečice je pomembno ne le zaradi higiene, ampak tudi zaradi življenjske dobe te gospodinjske naprave. Dobra novica je, da obstaja kar nekaj hitrih in enostavnih metod, s katerimi boste pečico očistili le v nekaj minutah. Mogoče vam bodo triki pomagali tudi pri tem, da ne bi s tem nadvse neprijetnim gospodinjskim opravilom odlašali predolgo.

Preverjeno: soda bikarbona

Eden najbolj učinkovitih in ekološko prijaznih načinov za čiščenje pečice je uporaba sode bikarbone, saj dela čudeže pri razgradnji maščobe in zažganih delcev hrane.

Za začetek zmešajte pol skodelice sode bikarbone z vodo, zato da dobite pasto za mazanje. Odstranite rešetke in notranjost pečice premažite s pripravkom, na bolj umazane predele nanesite več. Namazano pečico pustite stati čez noč ali pa vsaj 12 ur. Pečico nato obrišite z vlažno krpo, odstranite ostanke sode bikarbone in temeljito sperite, poročanje Cookista povzema N1 Zagreb.

Trik brez uporabe kemikalij

Za tiste, ki imate raje metode brez kemikalij, sta odlična alternativa kis in limona.

Plastično posodo z razpršilom napolnite z raztopino, ki naj bo v enakem razmerju vode in alkoholnega kisa. Ko odstranite rešetke pečice, temeljito poškropite notranjost, pustite stati eno uro in nato obrišite. Namesto tega trika lahko pečico očistite z limono. Prerežite nekaj limon, njihov sok iztisnite v pekač in dodajte limonine rezine. Vse skupaj napolnite z vodo. Pekač postavite v pečico in jo vklopite na nizko temperaturo za 30 minut. Para v pečici bo razgradila maščobo in vam posledično olajšala čiščenje.

Nasveti za redno čiščenje

Preventivno vzdrževanje bo bistveno zmanjšalo potrebo po globinskem čiščenju. Če pečico po vsaki uporabi obrišete, bo ostala čista. K ohranjanju čistoče pomaga tudi redno čiščenje rešetk in kljuk na njenih vratih. Poleg notranjosti pečice je namreč treba očistiti tudi druge dele, kot so steklena vrata in upravljalni gumbi.

Za steklena vrata pripravite mešanico sode bikarbone in vode, da dobite gosto pasto. To nanesite na steklo in pustite stati približno 30 minut. To bo pomagalo razgraditi zapečeno umazanijo. Nato z mehko gobo ali krpo s krožnimi gibi nežno očistite steklo, preden ga obrišete z vlažno krpo.

Za sijaj brez madežev steklene dele na koncu obrišite z raztopino vode in kisa v razmerju 50 : 50. Pri upravljalnih gumbih pa je pomembno, da vam tekočina ne zaide v električne komponente. Zato uporabite rahlo navlaženo krpo z blagim detergentom in jih nežno obrišite. Redno čiščenje teh delov ne ohranja le videza pečice, temveč zagotavlja tudi njeno dolgo življenjsko dobo, piše N1 Zagreb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!