Triki, s katerimi boste v trgovini prepoznali slabo oljčno olje

Navdih 15. Dec 202305:50
trgovina, izbira, oljčno olje
Foto: PROFIMEDIA

Veliko bolje je kupiti rastlinsko olje, kot pa plačati več za slabega oljčnega. Na kaj morate biti pozorni pri kupovanju tega zdravega olja?

Za oljčno olje običajno velja rek “malo denarja, malo muzike”, vendar denar zagotovo ni edini kriterij, na podlagi katerega bi se odločili za ta proizvod, piše portal Danas.

Še posebej to velja, če oljčno olje kupujete v trgovinah, ki ponujajo več različic tega olja, z različnimi deklaracijami, uvoženih iz Evrope ali drugod, včasih zmešana tudi z drugimi vrstami olja.

Kot piše portal, se veliko bolj izplača vzeti rastlinsko olje kot pa plačati več za slabega oljčnega, obstajajo pa načini, kako med ponujenimi proizvodi izbrati pravega.

Velikokrat je na nalepki opaziti besedo “premium”, ki naj bi označevala izvrstno kakovost oljčnega olja. A če na nalepki ali deklaraciji ni napisano, da gre za ekstra deviško olje, gre za navadno potegavščino. V tem primeru pazite vsaj, da ne boste plačali preveč.

Predvsem pa upoštevajte naslednja navodila:

1. Vedno izberite ekstra deviško oljčno olje, vendar pazite, da ga ne zamešate z deviškim. To je manj kakovostno zaradi večje vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin.

2. Vsa oljčna olja, ki niso ekstra deviška ali deviška, običajno nosijo oznako “oljčno olje” ali “oljčno olje za kuhanje”. Običajno so mešanica rastlinskega in oljčnega olja in imajo manj bogat okus.

3. Če je le mogoče, na deklaraciji ali nalepki poiščite podatek, kdaj so bile oljke obrane oziroma stisnjene. Olje, starejše od dveh let, ni več kakovostno.

4. Poskušajte se izogniti oljčnemu olju v brezbarvnih steklenicah, saj je občutljivo na svetlobo. Verjetnost, da bo žarko, je večja. Izbirajte olja v temnih steklenicah.

5. V trgovinah je mogoče kupiti tudi olje, pridobljeno iz oljčnih koščic, ki je veliko cenejše, vendar ima tudi precej nižjo prehransko vrednost.