Vas občutek krivde spremlja vsak dan? Znebite se tega občutka, ko ni upravičen

Navdih 22. Feb 202318:15
ženska
Profimedia

Vas občutek krivde spremlja vsak dan, pravzaprav pri skoraj vsaki odločitvi, ki jo sprejmete? To ni dobro za vaše počutje in mentalno zdravje, zato se naučite, kako se otresti občutka.

Prav je, da znate prevzeti krivdo nase, kadar se izkaže, da ste naredili napako. Sklicevanje na nekoga drugega in zatiskanje oči pred posledicami ni ravno krepost, kajne? Pa vendar, ni običajno, da vas občutek krivde spremlja tudi, kadar si npr. vzamete nekaj trenutkov le zase, zavrnete povabilo ali postavite na prvo mesto, kar imate radi.

Tu je nekaj načinov, kako se spopasti z nepotrebnim občutkom krivde:

Nehajte krivdo valiti nase

V veliki meri si problem povzročite sami. V človekovi naravi je, da ob negativnih dogodkih začnemo iskati nekoga, ki je kriv za nastalo situacijo, in velikokrat za glavnega krivca razglasimo kar sebe. Včasih je situacija splet okoliščin ali dejavnika, na katerega nimate vpliva. Ali pa je za vse skupaj kriv kdo drug. V nobenem primeru obtoževanje samega sebe ne bo pripomoglo k rešitvi. Raje začnite sprejemati situacijo in iskati rešitev.

Poglobite se vase

Razlog, zakaj vedno čutite krivdo, tudi kadar niste krivi, se skriva nekje v vas. Ko ga odkrijete, se boste z njim lahko začeli ustrezno spopadati in poiskali pomoč, če jo potrebujete.

Če na primer vedno čutite krivdo, ko si vzamete čas zase in pustite otroke, da gledajo televizijo in se igrajo sami, se vprašajte, zakaj imate tak občutek. Vam je partner kdaj očital, da je na njem vsa skrb za otroke, ali pa postanete anksiozni, ko brskate po družbenih omrežjih in vidite, da nekatere mame preživijo vsak trenutek s svojim otrokom?

Popravite svoje napake

Včasih več časa potrošite za to, da se krivite, kot da bi dejansko popravili storjeno napako. Naslednjič se namesto na to osredotočite na načrtovanje, kako boste napako popravili in kako narediti prvi korak do rešitve. Bolj boste pomirjeni in lažje si boste odpustili.

Spoznajte, da morda niste imeli narobe

Reakcije drugih ljudi lahko v vas vzbudijo krivdo, čeprav niste ravnali narobe. Poglejmo primer: v tednu potrebujete dan zase, da se naspite in napolnite z energijo. Potem vas kliče prijatelj in se želi dobiti z vami, ker mu je dolgčas ali ima nekakšno krizo. Zavrnete ga in odzove se precej burno.

V tej situaciji niste ravnali narobe, saj ne morete nuditi pomoči in biti dobra družba, če ste izčrpani. Ni potrebe po tem, da bi se čutili krive.

Poglejte iz drugega zornega kota

Če se obremenjujete s specifično situacijo in čutite krivdo, o tem povejte prijatelju. Ko znova in znova premlevate iste dogodke, težko nanje pogledate z druge perspektive. Nekdo, ki je bil tam (ali pa ne), pa vam bo lahko dal uvid iz drugega zornega kota. Mogoče ugotovite, da nekaj resnično ni vaša krivda.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.