14 ljubezenskih zgodb, ki jih morate prebrati vsi ljubitelji dobrih knjig

Kultura 14. Feb 202308:30
Paul mescal
Profimedia

Morda valentinovo ni najbolj priljubljen praznik v Sloveniji, a vseeno preverimo, katere knjižne ljubezenske zgodbe so pisatelji in pisateljice po našem mnenju najlepše ujeli na papir. Pogledali smo na vse strani, v zgodovino in na današnje lestvice svežih romanov, prav tako pa nismo izpustili slovenskih avtorjev. Če še niste prebrali Romea in Julije, Ane Karenine, Doktor Živaga, obvezne Prevzetnost in pristranost, Jane Eyre, Notrdamskega zvonarja ... potem vam svetujemo, da najprej začnete kar pri teh klasičnih romanih.

In ko vas navdihne strastna ljubezen večnih romanov, pojdite po vrsti in preberite še vse naše knjižne predloge. Prav vsi romani bodo tudi lepo darilo za valentinovo ali pa na gregorjevo.

Smrt v Benetkah, Thomas Mann

Smrt v benetkah
Profimedia

Smrt v Benetkah je novela nemškega pisatelja Thomasa Manna. Prvič je bila objavljena leta 1912. Pripovedno delo opisuje veliko pisateljsko blokado pripovedovalca Aschenbacha, ki jo omrtvičen in morbiden rešuje s potovanjem in obiskom Benetk. Znajde se v čudovitem mestu kanalov, kjer pa mu duha začne zaposlovati pogled na popolno lepoto poljskega dečka Tadzia. Obvladana drža von Aschenbaha se začenja krhati, veter, ki piha čez Benetke pa s seboj prinaša duh razkroja in črnih slutenj. Novela Thomas Manna je bila objavljena leta 1912, film po njej so posneli leta 1971, režiral in produciral pa ga je italijanski filmski ustvarjalec Luchino Visconti.

Peterburški letopis • Bele noči, Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Dostojevski
Goga

Junaka povesti Bele noči (1848) sta sanjač, peterburški tip oziroma ”nočna mora”, kot ga v Letopisu označi sam pisatelj, in Nastenjka, ki si v štirih nočeh med tavanjem po mestu povesta življenjski zgodbi. Konflikt med bratstvom in ljubeznijo, ki prežema celotno povest, pisatelj na koncu že razreši v duhu, ki bo določal njegovo zrelo ustvarjanje. Roman je v prevodu Urše Zabukovec leta 2020 izšel pri založbi Goga.

Ljubezenska zgodba, Erich Segal

Prav 14. februarja leta 1970 je izšel roman Ljubezenska zgodba newyorškega pisatelja Ericha Segala. Knjiga je bila takoj najbolj prodajana uspešnica leta, prevedli pa so jo v 33 jezikov. Še isto leto so nato posneli tudi istoimenski film z Ryanom O’Nealom in Ali MacGraw v glavnih vlogah, ki je bil nominiran za 7 oskarjev. Zgodba o Oliverju, ki izhaja iz premožne družine in se proti očetovi volji poroči z revnejšo Jennifer je pretresla vse, ki so jo brali. Jennifer umre za levkemijo, tragični dogodek pa potem ponovno zbliža očeta in sina.

Pesem ptic trnovk, Collen McCullough

Roman Pesem ptic trnovk je leta 1977 napisala Avstralka Collen McCullough. Leta 1983 so posneli mini serijo z Richardom Chamberlainom in Rachel Ward, ki je postala velika uspešnica, tudi v Sloveniji. Zgodba pripoveduje o prepovedani ljubezni med dekletom in duhovnikom, ki traja več kot 40 let.

Gora Brokeback, Annie Proulx

-brokeback-mountain
Profimedia

Nedovoljena, skrita ljubezen med kavbojema na divjem zahodu. Ennis in Jack se spoznata leta 1963 na gori Brokeback, kjer čez poletje paseta ovce. Kaj kmalu se zapleteta v ljubezensko razmerje, ki pa ga oba po končanem delu na gori zanikata in skrijeta pred zunanjim svetom. Ustvarita si družini, vendar medsebojna privlačnost ne usahne. Leta 2005 je po kratki zgodbi režiser Ang Lee posnel večkrat nagrajeni film, v katerem sta blestela Jake Gyllenhaal in tragično umrli Heath Ledger.

Beležnica, Nicholas Sparks

Beležnica
Profimedia

Zgodba se začne z Noahovim prihodom v bolniško sobo. Noah je star 80 let in je prišel obiskat Allie, ki ima Alzheimerjevo bolezen. Po njeni želji ji začne pripovedovati zgodbo, ki se je odvijala pred 49 leti, ko se je Allie vrnila v New Bern, da bi poiskala Noaha. Dogodki se prepletajo in Noah takrat ugotovi, da čustva do Allie še niso zamrla. Prav tako se svojih čustev zave Allie, a ker je zaročena, jih poskuša zatreti. Tako ima dve možnosti: poročiti se z moškim, ki ga ne ljubi, a bo skrbel zanjo, ali tvegati z Noahom, ki nima ničesar, a ga vendar ljubi. Po knjigi, ki je izšla 1996, je seveda posnet tudi film Beležnica, v katerem igrata Rachel McAdames in Ryan Gosling.

Volk in golobica, Kathleen E. Woodiwiss

Wulfgar, železni volk iz Normandije, na čelu nepremagljive vojske napade s severa kot uren in močan veter, da bi zahteval darkenwaldske posesti in ljudi. Toda ponosna in lepa Aislinn ne bo nikdar klečeplazila pred strašnim zavojevalcem. Aislinn, plemkinja saksonske krvi, gori od sovraštva do mogočnega normanskega viteza, ki je uničil njen dom, in snuje maščevanje celo takrat, ko se ukloni nebrzdani strasti svojega sovražnika. Vendar ne pričakuje ognja, ki ga v njej zaneti njen drzni nasprotnik. Na koncu je mogočni Volk tisti, ki je poražen – nepripravljen je na srce, ki hrepeni po pogumni in čutni ujetnici, ter na ljubezen, ki ogrozi njuni različni zvestobi in njuni življenji.

Angleški pacient, Michel Ondaatje

Angleški pacient je zgodovinski roman, ki ga je leta 1992 napisal šrilanško kanadski pisatelj Michael Ondaatje. Zgodba počasi razkriva preteklosti kritično ožganega moškega, kanadske medicinske sestre in kanadskega tatova, ki dočakajo konec 2. svetovne vojne v italijanski vili. Po knjigi je bil leta 1996 posnet tudi film, v katerem igrajo Ralph Fiennes, Juliette Binoche, Kristin Scott Thomas, William Dafoe

1Q84, Haruki Murakami

murakami
MK

Roman morda ni klasična ljubezenska zgodba, saj je Murakami združil prvine ljubezenskega romana, fantazije in kriminalke. Aomame nekega dne obtiči v prometni konici v nenavadnem taksiju. Šofer ji predlaga, naj avtocesto zapusti peš po požarnih stopnicah. Aomame se znajde v vzporednem svetu, kjer se ne piše leto 1984, ampak 1Q84. Drugi junak romana, Tengo, dobi nalogo na novo napisati roman skrivnostne Fukaeri, ki je do nedavnega živela v utopični skupnosti. Aomame in Tengo sta se poznala že v otroštvu, zdaj se ponovno iščeta. Od Murakamija priporočamo tudi roman Norveški gozd, ki je najbolj intimna med vsemi njegovimi knjigami.

Ljubimec lady Chatterley, David Herbert Lawrence

Zgodba govori o mladi Constance in njenem bogatem možu Cliffordu, ki je paraliziran in impotenten zaradi poškodbe v vojni. Costancina seksualna nezadovoljenost jo vodi v afero z njunim delavcem, lovskim čuvajem Oliverjem Mellorsem. Ljubezenska knjižna klasika govori o prepovedani ljubezni med mlado aristokratinjo s pripadnikom delavskega razreda. Zaradi kočljive seksualne teme je bila prva izdaja Lawrenceovega romana natisnjena v Italiji, v Združenem kraljestvu pa je knjiga izšla šele leta 1960.

Normalni ljudje, Sally Rooney

Normalni ljudje
MK

​Intimna pripoved o Marianne in Connellu, ki skozi leta krmarita med družbenimi pritiski, osebnimi krizami in individualnimi pričakovanji, je obenem univerzalna zgodba o razmerjih moči v sodobnem partnerskem odnosu, v kateri se prepozna vsakdo od nas. Revija Guardian jo je uvrstila na seznam 100 najboljših knjig 21. stoletja. Mlada irska pisateljica Sally Rooney (1991) je svojevrsten fenomen, ki niza same uspešnice. Posneta je tudi serija Normalni ljudje, v kateri odlično igrata Paul Mescal (letošnji nominiranec za oskarja) in Daisy Edgar-Jones.

Raztrgajmo nebo, Paolo Giordano

Paolo Giordano
MK

Za Tereso se življenje zares začne tisto poletje v Apuliji. Poletje, ko ji dolge vroče dni v družbi babice in očeta preseka srečanje s tremi fanti – premišljenim Nicolo, zadržanim Tommasom in skrivnostnim Bernom. Trije fantje, bratje po duši, jo povlečejo v svoj svet, za Tereso tako čaroben in vznemirljiv, stkan iz drugačnih verovanj, spoštovanja zemlje in večnega prijateljstva. Ter prve – in edine ljubezni. Vez, ki se splete med njo in Bernom, zasenči vse drugo, in Tereso posrka v njegov svet. A nobena vez ni neuničljiva in nobeno poletje ne traja večno.

Moj kitajski ženin, Alma Maksimiljana Karlin

alma karlin
Založba Sanje

Po navadi so babice blaga in dobrosrčna bitja. Toda Jurijeva je vse prej kot to, je zlobna. Prvenec Alme Karlin Moj kitajski ženin pripoveduje zgodbo o krhkem mladeniču z imenom Xu Yong Lun, ki se nesmrtno zaljubi v popotnico in jo zaprosi za roko. Pred poroko na Kitajskem se v domovini junakinje razbohotijo predsodki, ki jih hrani strah pred neznanim in drugačnim. A Kitajčeva snubitev ji vlije potrebno žensko samozavest. Nič več se ne predaja sanjarjenju razkošne princese, temveč stopi na oder življenja: zdaj se, poliglotka osmih jezikov, celo v sanjskem kraljestvu premika kot dejaven in vedoč človek, se bori za ideale, se razcveta v druženju z ljudmi in si za ženske vredni cilj postavi biti dobra, nesebična, modra, polna znanja in odlik. Svetovna popotnica je rojena!

Cvetje v jeseni, Ivan Tavčar

Cvetje v jeseni
Arhiv

Čeprav je sporočilo romana Cvetje v jeseni za današnje dni precej staromodno, se Tavčarjev roman z minevanjem časa vse bolj kaže kot ena najbolj avtentičnih ljubezenskih zgodb na Slovenskem. Čeprav je Tavčar rojstne Poljane nad Škofjo Loko zapustil zelo mlad, je ostal z njimi povezan vse življenje. Domači kraj ter poljanski rojaki s svojo posebno, pojočo, mehko govorico so navdihnili tudi skoraj vse njegove zgodbe; ena najlepših je povest Cvetje v jeseni, ljubezenska zgodba o Janezu in Meti, ki je izšla leta 1917. V filmu sta seveda Janeza in Meto igrala neponovljiva Milena Zupančič in Polde Bibič.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.