Evrovizija: bodo Hrvate zaradi “političnega sporočila” diskvalificirali?

Magazin 14. Feb 202307:41 > 08:26 8 komentarjev
Let 3
Goran Kovacic/PIXSELL

Hrvaško bo na letošnjem festivalu za pesem Evrovizije zastopala zasedba Let 3 s pesmijo Mama ŠČ. Provokativen nastop je požel pohvale, so se pa nanj zgrnile tudi kritike, češ da vsebuje politične konotacije, ki so na največjem evropskem festivalu prepovedane. A zgodovina kaže, da organizatorji omenjenega festivala pogosto pozabijo na lastna pravila, saj so v preteklosti zmagovale tudi pesmi s političnim sporočilom. Leta 2016 je denimo zmagala ukrajinska predstavnica Džamala s pesmijo 1944.

Južni sosedi bodo na letošnjo Evrovizijo v Liverpoolu poslali zasedbo Let 3, ki je pretekli konec tedna na hrvaškem tekmovanju za pesem Evrovizije Dora s pesmijo Mama ŠČ prepričala tako občinstvo kot strokovno žirijo. Člani skupine so že pred nastopom dejali, da je njihova pesem “božja” in da bo njihov nastop “zagotovo zapisan v zgodovinskih spisih in učbenikih”. Ali bo njihov nastop na velikem evropskem odru res zgodovinski, bo pokazal čas, dejstvo pa je, da se je na performans skupine poleg pohval usul tudi plaz kritik.

Preberite še: Joker Out za N1: Če bo slovenščina ovira, Evrovizija nima smisla (VIDEO)

Traktor, Putin, Lukašenko … o čem govori besedilo?

Skupina je namreč na tekmovanje prispela na traktorju, nastop na odru pa pospremila v kostumih z vojaškim pridihom. Da so želeli biti provokativni, so člani napovedali že pred Doro. “Imamo zelo dobro pesem. Je daleč od norčevanja, je protivojna pesem. Nastop na Dori ima velik doseg, tekmovanje pa je dober poligon za gledanost. Takšne priložnosti je treba izkoristiti, da bi umetniki, kot smo mi, posredovali sporočila,” sta v gostovanju v oddaji Pressing na N1 Hrvaška povedala člana zasedbe Zoran Prodanović – Prlja in Damir Martinović – Mrle in dodala, da v pesmi pojejo o vojni v Ukrajini. “Morda so nekateri dobro prepoznali, da pesem govori o ruskem predsedniku Vladimirju Putinu. Sporočilo želimo poslati vsem, ki mislijo, da je planet njihova igrača, in tistim, ki z vsemi ravnajo kot z marionetami. Trenutno je Putin izraziti maneken tega stila, zato smo bili na vrsti, da mu posvetimo pesem,” sta še dodala člana skupine.

Čeprav iz pesmi, v kateri se največkrat ponovi stavek “mama kupila traktora” (mama kupila traktor, op. a.), ni zaslediti neposrednih političnih sporočil – razen izraza mama, idem u rat (mama, grem v vojno, op. a.), je profesor s Fakultete političnih znanosti v Zagrebu Hrvoje Cvijanović na družbenem omrežju Facebook pojasnil oziroma interpretiral besedilo. “ŠČ (rusko Щ) pesem skupine Let 3 o Putinovi Rusiji je estetsko in glasbeno najprimernejši hrvaški odgovor na trajajočo rusko agresijo. Mama se v pesmi nenehno ponavlja: “Mama je kupila traktor, mama je ljubila bedaka …” Mama kot mati Rusija je (pod)kupila traktor (Belorusijo), iz katerega se prav tako širita agresija in zlo. Mimogrede, Putin je od beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka za rojstni dan dobil traktor. Skratka, mati Rusija ljubi bedaka – Putina – malega krokodiljega psihopata, ki grozi z armagedonom, zaradi katerega gre mali človek v vojno,” je zapisal.

Na drugi strani so se ob pesem obregnili srbski tabloidi. Medij Informer je pozval k diskvalifikaciji Hrvaške na Evroviziji, “češ da se je skupina s traktorjem norčevala iz pregona več kot 250 tisoč Srbov v zločinski akciji Nevihta”. Člani skupine so navedbe tabloida ostro zavrnili. “To so neumne razprave. Tisti, ki nas poznajo kot umetnike, ne bodo nasedli takšnim prevaram,” sta v intervjuju za N1 dejala člana zasedbe Marinović – Mrle in Prodanović – Prlja.

“Ozreti se moramo v prihodnost, in ne razumem, kaj je v ozadju interesa ljudi, ki kopljejo po travmah. Z naše strani traktor res nima nobene povezave s tem, kar nam poskušajo podtakniti. Oboževalce v Srbiji zelo cenimo in jih imamo radi, tako kot nas imajo radi oni. Vemo, da srbski poslušalci vedo, da na kaj takega ne bi pomislili, kaj šele, da bi se iz tega norčevali,” sta dodala.

Iskanje pomena in sporočilnosti besedila je prepuščeno posamezniku, a tisti, ki poznajo zasedbo Let 3, vedo, da to ni njena ne prva ne zadnja provokacija. “Reška skupina je znana po kontroverznih nastopih, ki so bili v preteklosti še bolj provokativni od tega na Dori,” je za N1 povedal Alesh Maatko, odgovorni urednik portala Evrovizija.com. Dodal je, da v besedilu ni videti nič spornega in da si ga vsak lahko interpretira po svoje. “Tujci medsebojnih problemov med Hrvaško in Srbijo ne poznajo dovolj, zato ocenjujem, da bodo evropski gledalci bolj ciljali na morebitno povezavo med Rusijo in Belorusijo,” je menil.

Let 3
Goran Kovacic/PIXSELL

Preberite še: Joker Out o odzivih na Carpe Diem, evrovizijskem nastopu in barvitih opravah

Evrovizija kot najbolj nepolitično-političen dogodek leta

Maatko je pojasnil, da je nastop hrvaške zasedbe “hoja po tankem ledu”, vendar je prepričan, da Hrvaška ne bo diskvalificirana – kljub evrovizijskim pravilom, ki med drugim velevajo, da politična sporočila niso dovoljena, saj je festival nepolitičen dogodek in morajo vsi sodelujoči zagotoviti, da se tekmovanje v nobenem primeru ne politizira.

Čeprav so pravila igre jasna, je vsem znano, da se veliki kulturni dogodek, ki vsaj enkrat na leto združi Evropejce v zabavi in spektaklu, v preteklosti ni ognil političnosti. To naj bi po mnenju nekaterih dokazovala že lanskoletna zmaga Ukrajine v Torinu, ki je kljub vojni na evrovizijski oder poslala svoje predstavnike – skupino Kalush Orchestra s pesmijo Stefania. Mnogi so ocenili, da so jim bile podeljene točke usmiljenja in da je bila njihova zmaga v resnici znak solidarnosti z Ukrajinci.

Lansko glasovanje je bilo zelo politično, in če pogledamo letošnje stavnice, se Ukrajina znova uvršča zelo visoko, celo na prvo mesto,” je pojasnil Maatko, ki je med drugim spomnil na “politični” nastop svetovne pop zvezdnice Madonne v Tel Avivu leta 2019. Njeni plesalci so namreč med gostujočim nastopom na hrbtu pokazali izraelsko in palestinsko zastavo, čeprav tega na vajah ni bilo. Med politične bi se po navedbah nekaterih lahko uvrstila tudi zmagovalna pesem Ukrajine iz leta 2016 v Stockholmu. Spomnimo, da je takrat srca Evropejcev osvojila Džamala s pesmijo 1944, ki pripoveduje osebno zgodbo o izgonu Tatarov s Krima.

Kalush Orcestra
PROFIMEDIA

“Na podlagi videnega in slišanega se zdi, da Evropska radiodifuzna zveza (EBU) včasih pogleda skozi prste in določene stvari spusti čez, čeprav vsi vemo, za kaj gre. Sicer pa bo v sredini marca znana usoda Hrvaške. Takrat bo potekalo srečanje vseh evropskih delegacij, ki bodo potrdile vse nastopajoče pesmi. Ocenjujem pa, da se bo prah okoli hrvaških predstavnikov do takrat polegel, da bodo šli naprej in da države ne bodo diskvalificirali,” je še izpostavil Maatko, ki je imel na Dori drugega favorita, skupino Harmonijo disonance.

Hrvaška bo nastopila v prvem predizboru, ki bo 9. maja. “Večina si bo nastop skupine Let 3 ogledala v prvem predizboru. To pomeni, da jih bo malo poznalo celotno ozadje. Mogoče se bo večina šele takrat začela spraševati o njenem nastopu in sporočilnosti pesmi ter se bo o zasedbi pisalo na evropski ravni. Mogoče se bo o njej obširneje poročalo, če se bo na njen nastop odzval kakšen politik. Šele takrat bo zgodba dobila razsežnosti,” je za N1 še povedal sogovornik in dodal, da to sicer ne bo preprečilo, da bi se Hrvaška uvrstila v veliki finale 13. maja. “Čeprav je to pevski festival, jih večina posluša z očmi,” je med drugim še opozoril Maatko.

Slovenija se bo za mesto v finalu potegovala v drugem predizboru, 11. maja. Barve naše zastave bo zastopala skupina Joker Out s pesmijo Carpe Diem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.