Primerjava: po čem je ‘veliko točeno’?

Navdih 01. Maj 202306:00
Točeno pivo
PROFIMEDIA

Prvomajske praznike je marsikdo izkoristil za potovanje ali vsaj krajši izlet na tuje. Poleg cen nastanitev in hrane pa ne gre zanemariti niti cene piva, ki si ga velja privoščiti po dolgem dnevu polnem turističnih avantur. V kateri evropski državi je pollitrski vrček trenutno najcenejši?

Pravi turisti si poleg raziskovanja zgodovine in kulture države, ki jo obiskujejo, vedno vzamejo čas tudi za njeno kulinariko. V številnih evropskih državah ima pomembno mesto v kulinariki tudi pivo. Za pravo izkušnjo je treba seveda poskusiti pivo domačega proizvajalca, ki ga morda v domovini ne bomo našli.

Pri pestri ponudbi hmeljevih zvarkov pa se poleg okusa, o katerem seveda ne gre razpravljati, in kakovosti velja pogovoriti tudi o ceni. Podatek, kje je ta najnižja, lahko najdemo v podatkovni bazi Numbeo, ki je zbrala cene pollitrskih vrčkov točenega piva domačih proizvajalcev iz vsake države.

Če se ozremo na vrh lestvice, bomo najdražje “veliko točeno” dobili v Združenih arabskih emiratih, kjer bomo zanj odšteli 9,4 evra. Tik za njimi pa je že najdražja evropska država. Na Norveškem bo treba natakarju za pol litra točenega piva domačega pivovarja plačati 8,24 evra.

Slovenija se je pri Numbeu na lestvici 97 izbranih držav uvrstili na 37. mesto. Ceno za vrček domačega piva so postavili pri 2,8 evra. Slovenski pivoljubi bi sicer znali povedati, da je v slovenskem pivu mogoče uživati tudi po nekoliko nižji ceni.

Kakšno pa je stanje pri naših sosedih, kamor se na dopust pregovorno odpravi največ Slovencev? V Avstriji pollitrski vrček stane štiri evre, še evro dražji je v Italiji. Nekaj cenejši je na Hrvaškem, kjer je cena za vrček 2,39 evra. Občutno nižja pa je cena velikega točenega piva na Madžarskem, kjer pol litra te pijače stane le 1,69 evra.

Po najcenejši vrček piva pa bi morali, glede na podatke baze Numbeo, oditi precej daleč. Najcenejše točeno pivo domačega proizvajalca je namreč v Etiopiji, kjer je treba točaju odšteti le 68 centov. V lovu za prihrankom pa kljub temu ni treba tako daleč. Najcenejše točeno pivo v EU najdemo v Romuniji, kjer je treba zanj odšteti 1,62 evra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.