Zakaj Paulo Coelho odsvetuje prekomerno uporabo tega vprašanja

Navdih 02. Feb 202315:45
Paulo Coelho
Profimedia

Paulo Coelho je eden izmed najbolj branih pisateljev na svetu, ki pravi, da bi se morali izogibati prekomerni uporabi naslednjega vprašanja.

Paulo Coelho, znani pisatelj in avtor svetovne uspešnice Alkimist, predlaga, da nehamo prekomerno uporabljati naslednjo besedo, ki nas v življenju najpogosteje omejuje.

Vse življenja se pojavlja veliko stvari, ki nas slabi in omejuje. To so naše določene navade, vzorci delovanja in razmišljanja, okoliščine, razočaranja … A ne smemo pozabiti, da lahko v veliki meri sami izbiramo, kako se bomo lotili katerekoli situacije. Pri tem se moramo zavedati tudi, kako močan vpliv imajo lahko na nas besede, ki jih pogosto uporabljamo.

Zagotovo ste že slišali, da obstajajo besede, zaradi katerih lahko izgubite samozavest, se počutite šibkejše in omahujete pri nekaterih ambicijah in ciljih.

Coelho opozarja na eno izmed takih besed. “Najbolje je, da se znebite vprašanja Kaj pa če? Zaradi njega postanemo šibkejši in razmišljamo o drugih možnostih,” pravi.

Ko predstavimo svoj cilj in ga povežemo z besedo ”če”, sami sebe omejujemo pri doseganju želenega in postanemo negotovi. Izgovarjanje začetka stavka ”kaj pa če”, ki mu sledi negativni kontekst, lahko povzroči tesnobo in slabo vpliva na naše razpoloženje. ”Kaj pa če mi ne uspe”, ”Kaj pa, če se zgodi kaj slabega”, ”Kaj pa če naredim napako” itd.

Vse te fraze se morda zdijo neškodljive in morda mislite, da služijo le izražanju dvomov, vendar zaradi njih izražate dvom o sebi in sami sebe sabotirate pri doseganju sanj.

Res je, da je pri velikih premikih v življenju pomembno upoštevati vse okoliščine, vse skupaj načrtovati in dobro premisliti, a če nenehno dvomite in pogojujete eno željo z drugo, obstaja tveganje, da ne boste dosegli tega, o čemer sanjate. Ali pa bo to veliko težje, kot če bi imeli pozitiven odnos, so zapisali na spletni strani Sensa RS. 

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.