Zakaj perila ne smete sušiti na radiatorjih

Navdih 10. Okt 202310:17 1 komentar
Sušenje perila na radiatorju
Foto: PROFIMEDIA

Želite oprano perilo hitro posušiti in ga zato sušite na radiatorjih? Predstavljamo vam razloge, zakaj takšne metode sušenja ne bi smeli uporabljati.

Brez sušilnega stroja sušenje perila traja dlje. To še posebej velja v hladnejših mesecih leta. A pozor: tudi če se vam mudi in nujno potrebujete določena oblačila, jih nikar ne sušite na radiatorju, pisanje Fenixa povzema N1 Zagreb.

Čeprav je takšna metoda sušenja hitrejša in je priljubljena predvsem v zimskih mesecih, ko je ogrevanje tako ali tako že vključeno, pa je na mestu nasvet, da se temu, če le lahko, izognete. Sušenje na radiatorju naj bo prihranjeno v sili razmer in le, ko je to res nujno. Sušenje perila na radiatorju namreč ni najbolj zdravo. Zakaj?

Plesen in višji stroški

Zaradi razlik med toplim in hladnim zrakom pozimi je notranji prostor že sam po sebi nagnjen k nastajanju plesni. Sušenje oblačil na radiatorjih pa zelo hitro poveča vlago v prostoru, poleg tega oteži kroženje zraka. Ti dejavniki spodbujajo nastanek plesni v domu, zato se jim je treba izogibati. Ker pa lahko v takšnih primerih segret zrak le v omejenem obsegu uhaja v prostor, se zaradi sušenja perila na radiatorjih povečajo tudi stroški ogrevanja.

Če imate v kopalnici denimo radiator za brisače, pa vam za to ni treba skrbeti. Oblika kopalniških radiatorjev, ki je posebej izdelana v ta namen, namreč preprečuje kopičenje toplote. Tako lahko mirne vesti na njem sušite brisače. Tovrstna praksa ima v primerjavi s sobnimi radiatorji tudi pozitiven učinek. Ker se brisače na kopalniških radiatorjih sušijo še posebej hitro, kopalnica ne postane preveč vlažna, in tako se lahko celo prepreči nastanek plesni, še poroča N1 Zagreb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje