Zakaj se pojavi spomladanska utrujenost in kako jo učinkovito pregnati

Navdih 21. Mar 202307:50
spomladanska utrujenost
Profimedia

Zakaj se spomladi pogosto počutimo tako utrujeni in izčrpani ter brez zagona kljub dolgo pričakovanemu pozitivnemu razpoloženju matere narave? Ta pojav je znan kot spomladanska letargija.

Sonce sije, rože cvetijo, vi pa se počutite bolj zaspani kot kdaj prej. Zakaj je tako?

Nekateri temu pravijo spomladanska utrujenost ali spomladanska letargija. Čeprav ne gre za dejansko zdravstveno ali psihološko motnjo, obstajajo resnični razlogi, zakaj se v tem letnem času morda počutite še posebej utrujeni ali izčrpani. V poštev pride veliko dejavnikov, vključno s poletnim časom in sezonskimi alergijami. Upoštevajte tudi, da lahko vsaka vrsta spremembe v našem življenju ali okolju povzroči stres in se čuti kot izziv.

Konec marca ponovno premaknemo ure na poletni čas, s to spremembo pa pride pri nekaterih motenj spanja. To lahko pomeni manj spanca tisto prvo noč, več teme, kot smo je vajeni zjutraj, in za številne ljudi manj spanca prvi teden. Zlasti v tem letnem času je zelo pogosto, da izgubimo uro spanja, če se v tednu pred spremembo nanjo ne pripravimo ustrezno. Ko se spanec nenadoma izgubi, lahko traja približno en teden, da se naše telo prilagodi spremembi. Če ste v tej situaciji, je najboljši način ukrepanja, da vzpostavite rutino spanja, sledite doslednemu urniku spanja in tega upoštevate, dokler se ne vrne normalno stanje.

spomladanska utrujenost
Profimedia

Poskusite preživeti nekaj časa zunaj na naravni svetlobi, to bo dobro delo vaši telesni uri. Če ostanete aktivni podnevi, boste telesu pomagali pri vadbi, ohranili dobro razpoloženje in bolje spali ponoči. Zjutraj si prizadevajte za telesno dejavnost, ki se vam bo pomagala prebuditi, izboljšati razpoloženje in ponesti te dobre občutke s seboj čez dan.

Deluje kadarkoli v dnevu, vendar ne pozabite, da se izogibajte naporni vadbi preblizu časa za spanje. Poskusite lahko tudi dodati več sadja in zelenjave v prehrano za dodatno energijo in vitamine. In ne pozabite ostati hidrirani! Seveda pazite, da pred spanjem ne popijete preveč, da preprečite neželene obiske stranišča ponoči.

S pomladjo pridejo rože in s cvetjem cvetni prah. Ne glede na to, kako lepe so, lahko rože in druge rastline proizvajajo alergene, ki lahko negativno vplivajo na naše dni in se prenesejo na naš spanec. To lahko vpliva na splošno kakovost življenja, vključno z zmožnostjo uživanja v dejavnostih in produktivnosti. Na srečo obstaja veliko rešitev in zdravil, ki pomagajo preprečiti učinke alergij. Na primer, zdravila brez recepta, kot so antihistaminiki, lahko nekaterim ljudem olajšajo simptome. Če simptomi alergije ne izginejo ali če postanete zaskrbljeni zaradi njih, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem za nadaljnja priporočila in možnosti zdravljenja.

spomladanska utrujenost
Profimedia

Spodbudite cirkulacijo, da prebudite telo. Izmenična vroča in hladna prha zjutraj spodbuja cirkulacijo in poskrbi za dobro prekrvavitev kože. Najbolje je, da tuširanje vedno zaključite s hladno vodo. Obisk finske savne, rimske parne kopeli ali teptanje po mrzli vodi po Kneippovem učenju so učinkoviti načini, kako naravno pregnati spomladansko utrujenost.

Pomembno vlogo igra tudi pravilna nega kože, ki kožo dolgoročno oskrbuje z vitalnimi snovmi. Pozimi je koža še posebej obremenjena zaradi kombinacije suhega zraka, ki ga povzroča centralno ogrevanje, in nizkih zunanjih temperatur. Koža zdaj potrebuje izdatno vlažilno nego, da ostane elastična in svilnato gladka. Vlažilni izdelki za nego kože so idealno dopolnilo, ki suho zimsko kožo spremeni v negovano, spomladansko svežo kožo.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.