Ne jejte hrane iz mikrovalovne pečice, če niste naredili tega

Magazin 21. Nov 202117:06
mikrovalovna pečica
PROFIMEDIA

Mikrovalovne pečice so priljubljene predvsem zaradi hitrosti, ki jo prinesejo v kuhinjo. Strokovnjaki pa opozarjajo na pogosto napako, ki jo ponavljajo ljubitelji mikrovalovnih pečic.

Mnogi radi uporabljajo mikrovalovne pečice, saj se hrana v njih pripravi ali pogreje v zelo kratkem času.

Kljub temu pa uporaba mikrovalovne pečice s sabo nosi določeno tveganje. Preden si naslednji obrok pripravite v mikrovalovni pečici, zato pazite, da ne ponovite pogoste napake, ki bi lahko ogrozila vaše zdravje, kot opozarjajo strokovnjaki ameriške agencije za varnost hrane.

Če vaša mikrovalovna pečica hrane, ki je v njej, ne vrti samodejno, je priporočljivo, da to občasno storite sami. Hrano v mikrovalovni pečici občasno obrnite, da bi se segrela enakomerno.

Hrana naj vsaj malo “počiva”

Mnogo uporabnikov mikrovalovne pečice pa ponavlja še pomembnejšo napako. Obrok, pripravljen v mikrovalovni pečici, je treba še nekaj minut po končanem programu pečice pustiti v njej, zato da se zaključi postopek kuhanja. Če tega ne boste storili, je možno, da bo hrana v pečici ostala (vsaj deloma) surova, kljub temu da je bil program, ki ste ga nastavili, ustrezen in izpeljan do konca.

Koliko časa je hrano priporočljivo še dodatno pustiti v mikrovalovni pečici, je odvisno od živil, ki jih uporabljate. Po mnenju strokovnjakov naj bi živila, kot sta kruh in zelenjava, po pripravi postala kratek čas, meso pa po drugi strani potrebuje kakšno minuto več. Na nekaterih izdelkih je tudi označeno, koliko časa mora izdelek po pripravi še “počivati”, zato ste lahko pozorni tudi na te označbe.

Če tega ne storite, lahko tvegate tudi svoje zdravje. Okužba s salmonelami je denimo povezana z uživanjem premalo kuhane hrane, še opozarjajo strokovnjaki za varnost hrane.