Nenavaden trik, s katerim preprečite nastajanje ledu na avtomobilskih šipah

Magazin 04. Dec 202313:21 3 komentarji
led, avtomobilske šipe, avtomobil, steklo, struganje
Foto: PROFIMEDIA

Zamudno jutranje strganje ledu z avtomobilskih stekel lahko prepreči zelenjava, ki jo imate skoraj zagotovo doma.

Odstranjevanje ledu z avtomobilskih stekel je za mnoge voznike ena najbolj frustrirajočih dejavnosti v zimskem času – če ne zaradi drugega, ker je zamudno.

Vendar se temu lahko izognete s preprostim, a morda malce neobičajnim trikom, piše N1 Beograd, ki povzema britanski Mirror.

Nekdanja reporterka britanskega časnika Danny Scott se je namreč odločila, da bo preverila, ali poceni trik, za katerega je izvedela, v resnici deluje. Nekega mrzlega večera je po steklu podrgnila z rdečo čebulo.

“Odločila sem se, da bo najboljši pristop za ta poskus, če najprej premažem vetrobransko steklo na sovoznikovi strani, za vsak primer, če bi se na njem začeli nabirati sloji zmrznjene čebule, ki bi vozniku lahko zastrli pogled,” je povedala.

“Kot sem pričakovala, ima čebula značilen vonj, vendar je metoda super hitra in enostavna, celo v temi. Slaba stran je le, da morate iz tople hiše na hladno,” je dodala. Povedala je še, da mazanje šip s čebulo ne vzame veliko časa in da je dovolj, da čebuli odrežete samo vrh ali jo prerežete na pol in to bo dovolj za vse površine.

Naslednje jutro je preverila, ali trik deluje. “Bila sem presenečena, ko sem odkrila, da rdeča čebula prepreči nastajanje ledu na avtomobilskih steklih, čeprav nočni mraz ni bil prehud. Jasno se je videla razlika med premazanimi in nepremazanimi površinami. Če bi bilo še bolj mrzlo, bi me ta metoda zagotovo obvarovala pred dolgočasnim strganjem ledu,” je dejala.

In kakšna je znanstvena razlaga za uspešno metodo? “Trik deluje, ker sladkor v čebuli na šipah ustvari nekakšno oviro, ki razbija ledene kristale in preprečuje nastanek ledu,” je razložila Danny in dodala, da bo trik zagotovo še uporabila, posebej če bo vnaprej vedela, da se ji bo naslednje jutro mudilo.

Podoben učinek kot čebula ima tudi krompir. Vsi, ki zjutraj ne bi bili najbolj veseli vonja po čebuli v avtomobilu, lahko poskusijo tudi s to zelenjavo, je še povedala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje