Nepotrebno razsipavanje elektrike in denarja: naprave, ki porabijo največ

Digitalno 30. Sep 202309:57 7 komentarjev
elektrika
Profimedia

Če smo pazljivi, lahko na letni ravni na računih za elektriko prihranimo vse tja do sto evrov, so izračunali strokovnjaki. Kako?

Ko odidejo od doma, mnogi v vtičnicah puščajo denimo polnilec za telefon, za pametno uro ali celo prižgan televizor.

V časih, ko se elektrika draži , je to nepotrebno razsipavanje tako elektrike kot vašega denarja, pravijo strokovnjaki.

V Veliki Britaniji, denimo, je v veliko gospodinjstvih navada, da je televizor prižgan ves dan, pa če ga kdo gleda ali ne. Ampak za to so na koncu višji tudi računi za elektriko.

Televizija
PROFIMEDIA

Med napravami, ki so nenehno priklopljene, je pogosto tudi grelnik vode. Za razliko od hladilnika, ki mora biti seveda ves čas prižgan, to res ni potrebno, svarijo strokovnjaki.

Sicer dodajajo, da je grelnik vode v primerjavi s televizijo ali hladilnikom in zamrzovalnikom bistveno manjši porabnik elektrike, a dodajajo, da pri visokih cenah elektrike šteje pač vse. Prav televizija, hladilnik in zamrzovalnik so namreč med napravami, ki so v gospodinjstvih največji porabniki elektrike.

Še največ pa se lahko prihrani s tem, da iz vtičnice vzamemo polnilce, ko smo svoje naprave napolnili. Sem sodijo polnilci za telefon, za prenosne računalnike in denimo pametne ure. Tudi ugašanje luči je seveda priporočljivo.

Če smo pazljivi, lahko na letni ravni na računih za elektriko prihranimo vse tja do sto evrov, so še izračunali strokovnjaki.