Neprijetna resnica: zelo majhen odstotek ljudi diha sprejemljivo čist zrak

Magazin 19. Mar 202313:15
Sarajevo onesnaženost
Profimedia

Nobena skrivnost ni, da je onesnaženost zraka resen problem, s katerim se sooča današnji svet. Kako resen, priča zadnja študija o svetovni ravni onesnaženosti zraka.

Študija, objavljena v Lancet Planetary Health, je odkrila, da ima manj kot odstotek Zemlje ozračje s sprejemljivimi vrednostmi trdih delcev.

Po študiji sodeč je kar 99,82 odstotka ozračja na kopnem izpostavljenega nesprejemljivim ravnem trdih delcev 2,5. Gre za majhne delce v zraku, ki jih znanstveniki povezujejo s porastom različnih bolezenskih stanj, kot so pljučni rak in srčne bolezni.

Svetovna zdravstvena organizacija je tako že pred časom predstavila sprejemljive in varne vrednosti teh delcev za zdravje prebivalstva. Glede na nedavno študijo, objavljeno v Lancet Planetary Health, le 0,001 odstotka svetovnega prebivalstva diha zrak, ki velja za sprejemljivega.

Študijo so izvedli znanstveniki iz Avstralije in Kitajske, po rezultatih sodeč pa je več kot 70 odstotkov dni v letu 2019 koncentracija delcev PM2,5 v ozračju presegla 15 mikrogramov onesnaževal na kubični meter.

Kakovost zraka je še posebej zaskrbljujoča v južni in vzhodni Aziji, kjer so imele posamezne regije več kot 90 odstotkov časa koncentracije teh delcev nad pragom 15 mikrogramov.

Sprehod v naravi
Žiga Živulovič jr./BOBO

Podatki 5000 merilnih postaj z vsega sveta

“Upam, da bo naša študija spremenila mišljenje znanstvenikov in političnih vodij glede dnevne izpostavljenosti PM2,5,” je dejal Yuming Guo, vodilni raziskovalec in profesor z Univerze Monash.

“Kratkoročna izpostavljenost delcem PM2,5 ima lahko za posledico resne zdravstvene težave,” je dodal. V študiji so zajeli podatke s pet tisoč merilnih postaj po vsem svetu in jih združili z meteorološkimi podatki ter geografskimi dejavniki za oceno globalnih dnevnih koncentracij.

Najvišje koncentracije so zabeležili v vzhodni Aziji (50 mikrogramov na kubični meter), sledili sta južna Azija (37 mikrogramov) in severna Afrika (30 mikrogramov). Prebivalci Avstralije in Nove Zelandije sodijo med najmanj ogrožene, medtem ko so posamezne regije v Oceaniji in južni Ameriki zabeležile najnižje letne koncentracije škodljivih delcev.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar