Nimajo možganov, a so pametnejše, kot smo mislili

Magazin 29. Sep 202314:19 1 komentar
meduze
PROFIMEDIA

Nedavna raziskava danske univerze kaže, da lahko meduze razvozlajo "zahtevnejše naloge", čeprav nimajo možganov. Ožigalkarji so se namreč prebili tudi skozi zapletene ovire, kot sta motna voda in labirint podvodnih korenin mangrov.

Meduze so pametnejše, kot ste si mogoče mislili. Izsledki raziskave, ki so jo opravili na univerzi v Köbenhavnu, kažejo, da se nekateri ožigalkarji lahko učijo, čeprav nimajo možganov, piše BBC.

Znanstveniki so v raziskavi odkrili, da lahko meduze spremenijo svoje vedenje na podlagi prejšnjih izkušenj, česar pri drugih podobnih vrstah še niso opazili. Zdaj so prepričani, da bi te ugotovitve lahko spremenile razumevanje človeških možganov in o njih tudi več razkrile.

Meduze se uvrščajo med preproste organizme, saj nimajo možganov, srca, kosti, 98 odstotkov njihove sestave pa je voda.

A nova raziskava kaže, da se lahko naučijo tudi kompleksnejših stvari. Znanstveniki so proučevali meduze iz Karibskega morja, ki so velike le nekaj centimetrov. Predvsem jih je presenetilo, da so se ti ožigalkarji znali prebiti skozi zapletene ovire, kot sta motna voda in labirint podvodnih korenin mangrov. Te ovire prepoznavajo s pomočjo zapletenega vidnega sistema, ki je sestavljen iz “24 oči”, piše BBC.

Morski biolog Anders Garm je pojasnil, da se meduze lahko naučijo “predvidljivih prihajajočih težav in se jim poskušajo izogniti”. Takšne sposobnosti so doslej zaznavali le pri bolj zapletenih organizmih.