Nocoj bo z neba za kratek čas izginila ena najsvetlejših zvezd

Magazin 11. Dec 202319:55 0 komentarjev
Betelgeza, zvezda, ozvezdje, Orion, vesolje, nebo
Betelgeza (levo) v ozvezdju Orion (Foto;: PROFIMEDIA)

V noči na torek se bo zgodil redek astronomski pojav, ko bo za kratek čas izginila ena najsvetlejših zvezd na nočnem nebu.

Okoli 600 svetlobnih let oddaljena Betelgeza je ena najsvetlejših zvezd na zimskem nočnem nebu in tudi sorazmerno lahko jo je najti.

Gre za oranžno ali rdečkasto zvezdo v ozvezdju Orion. To velja za eno najlepših ozvezdij nad tremi zvezdami, ki predstavljajo Orionov pas. Nocoj bo za prebivalce južne Evrope, severne Azije, Floride in vzhodne Mehike nekaj časa navidezno izginila z neba. Priča bomo namreč dogodku, ki ga astronomi imenujejo okluzija oziroma zapora ali prekritje. Eno nebesno telo popolnoma prekrije drugo in zapre pogled nanj.

Betelgeza je zvezda, ki spada med rdeče velikanke. Ima maso skoraj enajstih Sonc, premer pa približno 2.000 sončevih. Če bi jo postavili v središče Osončja, bi njen rob segal do Marsove orbite, torej bi “požrla” Merkur, Venero in Zemljo.

Z našega zornega kota bo Betelgezo prekril asteroid 319 Leona, zaradi česar bo zvezda izginila, a le za približno 12 sekund. Kot piše portal Earth.com, bo dogodek edinstven tudi zato, ker bo ustvaril učinek “ognjenega obroča”, podobnega, kot ga lahko opazujemo pri popolnem sončnem mrku, ko mesečeva površina popolnoma prekrije sončevo.

“Obroč” bo sicer mogoče videti samo s teleskopom. Tisti, ki ga nimajo ali pa živijo v območjih, kjer okluzije ne bo mogoče neposredno opazovati oziroma jim bodo pogled na nočno nebo zastirali oblaki, bodo lahko dogodek spremljali virtualno, na spletnih straneh evropskega virtualnega teleskopa, ki bo dogajanje spremljal v živo. Prenos bo v torek ob 2. zjutraj po našem času.

Zvezda, ki bo mogoče kmalu eksplodirala

Bo pa okluzija tudi priložnost za znanstvenike.

Ti bodo med njo lahko opazovali asteroid, še bolj pa bo zanje verjetno zanimivo rob oddaljene zvezde, ki ga običajno ne morejo opazovati. Betelgeza je namreč za znanstvenike zanimiva predvsem zato, ker ena najbližjih rdečih velikank, zvezd, ki so v predzadnji fazi svojega obstoja in bodo nekoč postale supernove – zvezde, ki eksplodirajo. V zadnjih nekaj letih je Betelgeza že nekajkrat “razburila” javnost, ker je njena svetilnost močno zanihala, kar je bilo za nekatere znak, da se pripravlja eksplozija. O tem smo pisali v članku: Bo na nebu zasvetilo še eno sonce? Betelgeza je vse svetlejša.

Kdaj natančno bo Betelgeza eksplodirala, znanstveniki ne znajo natančno napovedati, zagotovo pa v naslednjih 100.000 letih. Takrat bo supernova Betelgeza nekaj časa eden najsvetlejših objektov na nebu, mogoče jo bo videti tudi podnevi.

Ker je zvezda okoli 600 svetlobnih let daleč, to pomeni, da bo svetloba eksplozije tako dolgo potovala do nas. Ko bo eksplozija vidna pri nas, bo od resnične eksplozije minilo okoli 600 let. Če bi jo recimo videli eksplodirati nocoj, bi to pomenilo, da se je resnična eksplozija zgodila okoli leta 1400 po našem štetju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!