Nova študija razkriva, kaj jesti, da bi živeli dlje

Magazin 16. Jun 202405:35 0 komentarjev
miza polna hrane, solate, zelenjava
Foto: PROFIMEDIA

Nova študija kaže, da lahko s kombinacijo zdravih prehranjevalnih vzorcev za petino zmanjšate tveganje za zgodnjo smrt.

V iskanju zdravega načina prehranjevanja se ljudje pogosto zatekajo k enemu prehranjevalnemu vzorcu ali dieti, ki pa se ju lahko kmalu naveličajo.

Rezultati nedavno objavljene študije v reviji JAMA Internal Medicine pa kažejo, da “obstaja več kot en način dobrega prehranjevanja in s tem povezanih zdravstvenih koristi”, je za CNN dejal dr. David Katz, strokovnjak za življenjski slog, ki pa v študiji ni sodeloval.

Dr. Frank Hu, soavtor študije, je povedal, da se ljudje pogosto naveličajo enega načina prehranjevanja in da je zato študija “dobra novica”. “To pomeni, da imamo veliko možnosti za oblikovanje lastnih zdravih prehranjevalnih vzorcev, ki jih lahko prilagodimo posameznim prehranskim preferencam, zdravstvenim razmeram in kulturam. Če se na primer prehranjujete zdravo mediteransko in želite po nekaj mesecih poskusiti nekaj drugega, lahko preidete na dieto za preprečevanje visokega krvnega tlaka ali na polno vegetarijansko prehrano,“ pravi Hu, sicer profesor prehrane in epidemiologije.

Študija je 36 let spremljala prehranjevalne navade 75.000 žensk in več kot 44.000 moških, ki so sicer sodelovali v dveh drugih raziskavah o prehranskih navadah.

Menjajte zdrave vzorce ali jih kombinirajte

Preučevanje podatkov iz teh pa je pokazalo, da obstajajo zdravi prehranjevalni vzorci, s katerimi lahko zmanjšate tveganje za zgodnjo smrt iz kakršnegakoli razloga za skoraj 20 odstotkov. To lahko storite že s tem, da uživate več živil iz teh vzorcev oziroma da zdrave prehranjevalne vzorce kombinirate med sabo.

Eden od teh zdravih vzorcev je sredozemska prehrana, ki poudarja uživanje sadja, zelenjave, polnozrnatih izdelkov, oreščkov, stročnic, rib in velike količine oljčnega olja, je dejal Hu. “Ta način prehranjevanja poudarja zdrave maščobe, zlasti mono nenasičene maščobe, poleg rastlinske hrane in zmernega uživanja alkohola,” je dejal.

Naslednji vzorec se imenuje zdrava rastlinska prehrana, ki se prav tako osredotoča na uživanje več rastlinskih proizvodov, izogiba pa se uživanju proizvodov živalskega izvora in alkohola. “Odsvetuje celo relativno zdrave možnosti, kot so ribe ali nekateri mlečni izdelki,“ je dejal Hu in dodal, da ta prehranjevalni vzorec po drugi strani zavrača nezdravo rastlinsko hrano, kot so krompirjevi izdelki.

Tretji prehranski vzorec vključuje oreščke, semena, polnozrnata žita ter manjše uživanje rdečega in predelanega mesa ter pijač, sladkanih s sladkorjem, dovoljeno pa je zmerno uživanje alkohola.

Nikoli ni prepozno

Raziskava je pokazala, da so tveganje za prezgodnjo smrt najbolj zmanjšali tisti, ki so kombinirali zdrave prehranske vzorce in niso vztrajali samo pri enem.

Ljudje, ki so se osredotočili na uživanje več polnozrnatih izdelkov, sadja, zelenjave, oreščkov in stročnic, so zmanjšali verjetnost smrti zaradi raka, bolezni srca in ožilja ter bolezni dihal in nevrodegenerativnih bolezni, kot je demenca.

Eno od ključnih spoznanj študije pa je, da “nikoli ni prepozno, da bi sprejeli zdrave prehranjevalne vzorce”. “Ljudje imajo veliko možnosti za oblikovanje lastnega zdravega prehranjevalnega vzorca. Toda skupna načela – uživanje več živil rastlinskega izvora in manj obrokov rdečega mesa, predelanega mesa, dodanega sladkorja in natrija – bi morala biti vedno prisotna ne glede na to, kakšen prehranski vzorec si želite ustvariti,” še pravi Hu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!