Novinar Nove oddajal stanovanje: “Na to me nič ni moglo pripraviti”

Magazin 11. Okt 202309:37 1 komentar
Milan Vukelič, Beograd, Srbija, stanovanje, oddaja
Foto: Milan Vukelič/NOVA.RS

Srbski novinar je prvič v življenju oddajal stanovanje. Že v enem dnevu pa so njegov oglas v nepremičninski agenciji umaknili. Nanj so se javili večinoma "ajtišniki".

Milan Vukelić, novinar srbskega portala Nova.rs, si je pred dvema letoma uredil stanovanje v 7. nadstropju stolpnice v Novem Beogradu.

Kot je zapisal, ga je uredil v mešanici modernega minimalističnega in starega “jugosocialističnega” stila. “Vsaj z mojega zornega kota je stanovanje videti lepše kot 90 odstotkov tistih, ki so na tržišču v tem delu mesta,” je zapisal v članku, v katerem je objavil svojo zgodbo.

Milan Vukelič, Beograd, Srbija, stanovanje, oddaja
Foto: Milan Vukelič/NOVA.RS

Rusi so najemnine v Beogradu potisnili v nebo

Po dveh letih se je odločil, da bo stanovanje oddal. Nedolgo pred tem je Beograd doživel silovit skok najemnin.

Tega je povzročil nenaden prihod večjega števila ruskih državljanov v Srbijo, ki so domovino zapustili, potem ko je izbruhnila vojna v Ukrajini. “Cene najemnin so šle v nebo,” je zapisal Vukelić. “Nizale so se grozljive zgodbe ljudi, ki so jih lastniki vrgli na cesto, da bi stanovanja, ki so jih oddajali za 300 evrov, naenkrat oddali Rusom za 700 ali 800 ali celo 1.000 evrov.”

Ko se je odločil za oddajo svojega stanovanja, se je stanje malce umirilo, cene pa so se stabilizirale. Vedoč, da Novi Beograd precej visoko kotira med najemniki, je ceno prilagodil tržišču in za 35 kvadratnih metrov veliko in pred kratkim obnovljeno in opremljeno stanovanje postavil ceno 550 evrov in z možnostjo, da najemnik za 4.000 dinarjev (cca. 34 evrov) najame čistilko, ki bi dvakrat na mesec počistila stanovanje.

Milan Vukelič, Beograd, Srbija, stanovanje, oddaja
Foto: Milan Vukelič/NOVA.RS

Naval Rusov

“Pričakoval sem, da se bo javilo nekaj ljudi, ampak na to, kar je sledilo, me nič ni moglo pripraviti,” je v zgodbi zapisal Vukelić. Že uro po tem, ko je agencija na internetu objavila njegov oglas, so začeli prihajati klici in sporočila. “In vsi so bili Rusi!”

Že po nekaj urah so ga poklicali tudi iz agencije in ga obvestili, da bodo njegov oglas umaknili. “Ne spomnim se, da bi kdaj bilo za neko stanovanje zainteresiranih toliko ljudi,” mu je povedala uslužbenka agencije.

V naslednjih dveh dneh je Vukelić sprejemal interesente in jim razkazoval stanovanje. “Praktično nad vsemi sem bil navdušen,” je zapisal in dodal, da so bili vsi “neverjetno fini in ljubeznivi, v glavnem mladi ljudje, ki so bili strokovnjaki s področja informacijske tehnologije (po rusko ajtišniki), z dobrimi plačami in lepim življenjem, ki so ga živeli pred vojno”.

Po vseh obiskih se je moral odločiti. “Odločale so nianse,” je zapisal v zgodbi. Na koncu se je odločil za Sergeja, ki je bil prvi. “To se mi je zdelo najbolj pošteno, čeprav so prišli tudi taki, ki so za stanovanje ponujali več.” In kot je še zapisal Vukelić, je bilo prvo Sergejevo vprašanje, ali se lahko s kablom poveže direktno na modem za igranje iger na Xboxu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje