Novo leto že vzelo avtomobilistično ikono

Magazin 03. Jan 202319:30 > 04. Jan 2023 07:30
Ken Block
Foto: Audi

V ZDA je v nesrečni z motornimi sankami umrl eden od najbolj prepoznavnih dirkačev ter ikon avtomobilističnega sveta, Ken Block.

Njegovo ime je sicer na tej strani luže večini površnih poznavalcev avtomobilizma ter avtomobilskega športa znano po spletni seriji divjih voženj z atraktivnim drsenjem med ovirami Gymkhana, toda 55-letni Block je bil vse prej kot le spletna ikona. Svoj preboj med najbolj spretne in predvsem vsestranske voznike v ZDA je začel v zrelih letih, toda v vsem tem času je bil trikrat podprvak ameriškega reli prvenstva (ARA), vozil je tudi v svetovnem prvenstvu (WRC), pa relikrosu, bil med boljšimi v znamenitih X-Gamesih ter še kaj bi se našlo v bogati karieri te zanimive in vsestranske osebnosti.

Audi

Izjemna popularnost skozi Gymkhano

Block, ki je drugega januarja umrl v domačem Park Cityju (Utah) med vožnjo z motornimi sankami, ki jih je prav tako ljubil, je sicer v poslovnem svetu zaslovel z znamko obutve za rolkarje in prosti čas DC, ki jo je pozneje prevzel Quiksilver. Svojo znamko Hoonigan je spretno gradil do izjemne spletne popularnosti skozi serijo Gymkhana (več kot 550 milijonov ogledov) in hkrati spletel trdne vezi z avtomobilskimi znamkami Subaru, Ford in naposled celo z Audijem. Z Audijevim električnim dirkalnikom S1 Hoonitron je posnel tudi zadnjo Electrikhano.