Novo v Sloveniji: Tesla Model Y – bo premamil še več Slovencev?

Magazin 03. Sep. 202118:30
Delite:
Tesla
Foto: Tesla

Prihaja terenska različica najbolje prodajanega električnega avtomobila v Sloveniji.

Na seznamu najbolje prodajanih baterijsko-električnih avtomobilov v Sloveniji že nekaj časa kraljuje Tesla Model 3, ki je v prvih sedmih mescih letošnjega leta našla 137 novih kupcev, s čimer krepko vodi pred drugouvrščenim Renaultom Zoe, ki je v enakem obdobju našel 101 novega kupca. Prodajni uspešnici se je zdaj v Teslinem salonu na Leskoškovi cesti v Ljubljani pridružila tudi predstavnica srednjega SUV razreda Tesla Model Y.

Tesla
Foto : Tesla

Model Y temelji na enaki osnovi kot Model 3, delita si tudi večino sestavnih delov in oblikovalskih potez, je pa Model Y na voljo le v dveh različicah in z nekoliko višjo začetno ceno.

Za osnovno različico z oznako Long Range je potrebno odšteti nekaj manj kot 64 tisoč evrov, ponaša pa se z 507 kilometri električne avtonomije in pospeškom iz mesta do sto kilometrov na uro v petih sekundah.

Hitrejša od dveh različic ima oznako Performance in iz mesta do 100 kilometrov na uro pospeši v 3,7 sekundah, je opremljena z zmogljivejšimi Performance zavorami in znižanim vzmetenjem. Za različico Performance je potrebno žrtvovati nekaj električne avtonomije, ki zdaj znaša 480 kilometrov, višja pa je začetna cena, ki znaša 71 evrskih tisočakov. Obe različici poganjata vsa štiri kolesa, kapaciteta baterijskega sklopa, kot smo od Tesle že navajeni, pa ostaja skrivnost. 

Tesla
Foto : Tesla

Model Y si z Modelom 3 deli tudi večji del kabine, kar vključuje tudi 15-palčni informativno zabavni zaslon občutljiv za dotik in stekleno panoramsko streho. Je pa v njej nekaj več prostora, ki ob podrtih zadnjih sedežih znaša 2100 litrov. Tudi Model Y je mogoče opremiti s popolno sposobnostjo samodejne vožnje, po kateri slovijo Teslini avtomobili, vendar je za to sposobnost potrebno odšteti kar 7.500 evrov.

Komentari

Vaš komentar