Ob odprtju Jezusovega groba v Jeruzalemu so se arheologom šibila kolena

Magazin 05. Feb 202310:16 4 komentarji
Jezusov grob Jeruzalem
Profimedia

Ko so konservatorji prvič po več kot dveh stoletjih odprli Jezusov grob v Jeruzalemu, so se jim zašibila kolena. Odprtje groba je strokovnjakom dalo enkratno priložnost, da pregledajo prvotne temelje najsvetejšega kraja krščanstva.

Šest let je minilo, odkar so konservatorji prvič po več kot dveh stoletjih odprli Jezusov grob v cerkvi Božjega groba v Jeruzalemu. Nekaj mesecev pred tem so krščanske skupnosti v Sveti deželi močno poškodovani grob začele obnavljati.
Jezusov grob že več desetletij pred propadanjem ščiti kovinska konstrukcija, ki drži skupaj marmorne bloke, ki so jih razjedli vremenski vplivi ter ​​vpliv romarjev ter turistov.

Zgodovinska dela si je ogledal tudi fotograf agencije AFP. Posnel je fotografije kraja, kjer po verovanju leži skala, pod katero je bilo leta 33 položeno Jezusovo truplo, poroča Večernji list.

Ploščo, ki je pokrivala grob, so za tri dni odstranili, da bi jo obnovili in opravili arheološko analizo. Marmorno ploščo so odstranili prvič po letu 1810, ko so zaradi požara v baziliki opravili zadnja konservatorska dela, morda pa je od zadnje odstranitve minilo celo še več časa, je dejal oče Samuel Aghoyan iz armenske cerkve, ene od veroizpovedi, ki upravlja baziliko.

V ozkem delu prostora pod premaknjeno ploščo je vidna Jezusova podoba. Našli so tudi nekatere ​​materiale in jih analizirali. Za obnovo so bili zadolženi grški strokovnjaki, celoten proces pa je National Geographic posnel v dokumentarnem filmu.

Jeruzalem, Jezus grob
Profimedia

“Odprtje groba bo strokovnjakom dalo enkratno priložnost, da pregledajo prvotne temelje najsvetejšega kraja krščanstva,” so takrat sporočili iz medijske hiše.

“Moram priznati, da so se mi šibila kolena,” je dejal Fred Hibbert, stalni arheolog National Geographica.

Delo so financirale tri glavne krščanske veroizpovedi, ki upravljajo baziliko Božjega groba (katoličani, pravoslavci in armenski kristjani).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje