Obiskovalci Westminstrske opatije prvič po stopinjah kraljev – a le v nogavicah

Obiskovalci Westminstrske opatije, v kateri bodo maja kot vse britanske monarhe uradno okronali tudi kralja Karla III., se bodo letos lahko prvič sprehodili po kraljevih stopinjah. Umetelno izdelan talni mozaik "Cosmati" iz 13. stoletja bo letos namreč odprt za vse radovedneže, ki se bodo po njem želeli sprehoditi – a le v nogavicah.

Londonska Westminstrska opatija je sporočila, da bodo obiskovalci to poletje lahko šli po stopinjah kronanja kralja Karla III. in prvič stopili na območje, ki je bilo doslej zaprto za javnost.

V okviru posebnih ogledov, ki bodo potekali v naslednjih tednih, se bodo obiskovalci opatije lahko sprehodili po t. i. talnem mozaiku “Cosmati” v bližini glavnega oltarja, kjer bo med bogoslužjem postavljen kronski stol.

Da neprecenljivih talnih mozaikov ne bi poškodovali, pa si bodo morali obiskovalci, preden bodo stopili na mozaik, sezuti čevlje. Tam bo namreč dovoljeno hoditi le v nogavicah, piše BBC.

Karla III. bodo kronali 6. maja v opatiji, v kateri že 1.000 let potekajo kronanja monarhov.

“Prvič v zgodovini bo ta talni mozaik na ogled in uporabljen za kronanje,” je povedala Vanessa Simeoni, glavna konservatorka v opatiji. “Bil je v tako slabem stanju, da bi ga lahko povsem uničili, zato je bil zmeraj zaščiten s preprogo,” je dejala in dodala, da bo letos tako prvič po dolgem času mogoče videti “vse čudovite oblike in barvne kamne, iz katerih sestoji ta neverjetna umetnina”.

Mozaik iz marmorja, kamna, stekla in kovine so leta 1268 položili po naročilu kralja Henrika III. Edinstveno umetniško delo je bilo vse od 19. stoletja skrito pod preprogo. Obnovitvena dela so zaključili šele leta 2010.