Od nasilja do brezpogojne ljubezni: neverjetno življenje Tine Turner

Kultura 25. Maj 202310:10 0 komentarjev
Tina Turner
PROFIMEDIA

Življenje Tine Turner ni bilo lahko in pevka tega nikoli ni skrivala. Nasilen zakon, prezgodnja smrt obeh sinov in številne zdravstvene težave so zaznamovali njeno pot. A Tina Turner je bila kljub vsem preizkušnjam nesporno ena izmed velikih. Tina je bila rokenrol.

Ko nekdo reče, da je umrla Anna Mae Bullock, to ljudem ne pove veliko. A ko nekdo reče – umrla je Tina Turner, ljudje vedo, da je odšla kraljica rokenrola. Kot je zapisala njena družina – z njo je svet izgubil glasbeno legendo in vzornico. Tina Turner je včeraj po dolgotrajni bolezni umrla na svojem domu v Küsnachtu blizu Züricha v Švici.

“S svojo glasbo in neomejeno strastjo do življenja je začarala milijone oboževalcev po svetu in navdihnila prihodnje zvezde. Danes se poslavljamo od drage prijateljice, ki nam je zapustila najboljše: svojo glasbo. Tina, zelo te bomo pogrešali,” se je glasila objava na njenem uradnem Facebook profilu.

Tina Turner se je torej rodila kot Anna Mae Bullock leta 1939 staršem, ki so delali kot zakupniki zemlje, ki najemnino odplačujejo s pridelki (sharecroppers). Po razhodu staršev je odraščala z babico, svojo rodno grudo pa je proslavila s pesmijo Nutbush City Limits.

V intervjuju z Oprah Winfrey je Tina Turner leta 2005 dejala, da niso živeli v revščini, saj so na mizi imeli hrano. “Nismo pa imeli bolj luksuznih zadev, na primer koles. Bili smo verni, zato smo se vsako veliko noč zelo uredili. Bila sem zelo nedolžna in nisem poznala sveta. Poslušala pa sem radio – B. B. Kinga in country. Nisem vedela nič o tem, kaj pomeni biti zvezda, dokler nam belci niso dovolili, da enkrat na teden gledamo njihovo televizijo.”

Anna postane Tina Turner

Njena glasbena kariera se je začela po selitvi v St. Louis, kamor je odšla s sestro Ruby po smrti njune babice. Živeli sta pri mami.

St. Louis je bil za Tino usoden tako ali drugače. V lokalnih klubih je spoznala glasbenika Ika Turnerja – takrat je bil v Misuriju popularen njegova skupina Kings of Rhythm. Ko je bila stara 17, je začela Tina z njimi peti. Tudi o tem je govorila pri Oprah Winfrey: “Ike je prišel k hiši in vprašal mamo, ali je v redu, da pojem z njim. Vedel je, da imam potencial, da postanem zvezda.”

Kot je povedala, sta si bila z Ikom sprva blizu kot brat in sestra. Na njegove proste večere sta se vozila po mestu, on pa ji je pripovedoval o svojem življenju in sanjah. “Povedal mi je, da so ljudje v njegovi mladosti mislili, da je neprivlačen. To ga je zelo prizadelo in smilil se mi je. Sama pri sebi sem pomislila: ’Nikoli te ne bom prizadela, Ike.’ In v to sem verjela. Takrat je bil do mene tako prijazen, ampak videla sem tudi njegovo drugo stran.”

Anna je postala Tina Turner in leta 1960 je nastal Ike & Tina Turner Revue. Njuno razmerje se je razvilo in še isto leto se jima je rodil sin Ronnie. Leta 1962 sta se poročila in skupaj vzgajala štiri otroke. Tina je namreč prvega sina po imenu Craig rodila že pred tem, in sicer pri 18 letih, njegov oče pa je bil saksofonist skupine Kings of Rhythm Raymond Hill. Ike je imel pred tem dva sinova z Lorraine Taylor.

Krut in nasilen zakon

Kot je Tina Turner zapisala v svoji avtobiografiji in razkrila v več intervjujih, je Ike postal fizično nasilen nad njo že skoraj na samem začetku. Popadel ga je bes že ob najmanjših stvareh, je povedala, in dodala, da jo je tepel s tem, kar je imel pri roki, pa naj je šlo za obešalnike, telefone ali pesti.

Pogosto jo je pretepel tudi pred odhodom na oder. “Udaril me je v rebra, želel je, da bi imela modrice. Želel je, da je njegova zloraba vidna. To je bil sramoten del,” je pevka povedala Oprah Winfrey. Ne le, da je bil nasilen, Ike Turner je bil tudi odvisen od kokaina.

Čeprav sta si leta 1971 s priredbo pesmi Proud Mary (originalni izvajalci so Creedence Clearwater Revival) prislužila grammyja, v tistem času pa proizvedla tudi številne druge hite – A Fool in Love in že omenjen poklon domačemu mestu Nutbush City Limits – je njun zakon ostajal krut.

“Neko noč sva se sprla v garderobi in na odru sem imela otečen obraz. Mislim, da sem imela zlomljen nos, saj mi je med petjem v usta drla kri. Pred tem sem lahko skrila nasilje z ličili, a oteklin ne moreš skriti,” je opisala enega izmed prelomnih nasilnih dni. Z možem je ostala več kot desetletje, odločena, da ga ne bo zapustila, kot so ga drugi.

A julija 1976 so stvari dosegle vrhunec. Ike in Tina sta se odpravila v Dallas, kjer sta imela koncert. Po pristanku jo je Ike začel pretepati že v avtu, ki ju je peljal z letališča do hotela. Ko je v hotelu zaspal, se je izmuznila iz sobe, s sabo pa je vzela le kreditno kartico in 36 centov.

Tina in Ike Turner
Ike in Tina Turner leta 1966. (PROFIMEDIA)

Zatekla se je v motel, kjer je receptor videl njen krvavi obraz in ji dal sobo. Nato je poklicala odvetnika, ki ga je poznala, ta pa je uredil, da jo je nekdo pobral in odpeljal na letališče.

“Ko je moje letalo pristalo v Kaliforniji, sem čutila bitje svojega srca v ušesih,” je pripovedovala Tina, ki je že enkrat pred tem poskušala pobegniti od Ika, a ji je ta sledil in ji preprečil odhod. “Ko sem stopila z letala, sem tekla kot nora. Rekla sem si, da bom kričala na pomoč, če me bo čakal. In v glavi sem imela samo: Raje umrem, kot da se vrnem k njemu,” je povedala o dnevu, ko se je rešila nasilnega zakona.

Svetovna slava

Tina Turner je na tisti točki življenja že dajala velik pomen budizmu in meditaciji, javno pa je dejala, da ji je to dalo moč, da je zapustila moža. Čeprav je bila vzgojena v baptistični veri, je v srednjih letih prevzela nauke budizma in dejala, da so spremenili njeno življenje. “Vsak dosežek zraste iz notranjih sprememb. Bolj sem študirala budistične principe, bolj sem brskala po sebi in počistila z vsemi navadami in vedenji, ki so bila ovira na moji poti,” je o tem dejala.

Ločitev z Ikom je bila finalizirana leta 1978 po dolgi pravni bitki. Finančno jo je razhod praktično uničil, saj je Ike obdržal večino denarja, ki sta ga prislužila skupaj. Naslednjih nekaj let je nastopala v TV oddajah in v Las Vegasu ter se trudila oživiti svojo kariero.

Uspelo ji je, ko je leta 1979 najela avstralskega menedžerja Rogerja Daviesa. Z Rodom Stewartom je nato nastopila na Saturday Night Live, leta 1983 pa je njena priredba pesmi Ala Greena Let’s Stay Together postala hit v Angliji. Sledil je album Private Dancer – tri pesmi z albuma so na lestvicah pristale med top 10, prejela je tri grammyje in prodala več kot 10 milijonov izvodov.

Čeprav ji pesem What’s Love Got To Do With It sprva ni bila všeč in so jo morali prepričati, da jo posname, je z njo pri 44 letih postala najstarejša ženska z “number 1” hitom.

Leta 1985 je na vrhuncu svoje kariere sodelovala pri dobrodelni pesmi We Are The World, nastopila z Mickom Jaggerjem na Live Aid koncertu, igrala v filmu Mela Gibsona Mad Max Beyond Thunderdome ter posnela še eno uspešnico – We Don’t Need Another Hero (pesem iz filma).

Leto po tem je Tina Turner popisala začetek svoje kariere in nasilen zakon v knjigi I, Tina (Jaz, Tina, op. a.). Po knjigi so leta 1993 posneli film z naslovom What’s Love Got To Do With It. V filmu je igrala oskarjevka Angela Bassett.

Tina Turner
PROFIMEDIA

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja se je preselila v Švico s svojim partnerjem Erwinom Bachom. Od nje je bil mlajši 16 let. Poročila sta se po 27 letih zveze.

“Davke plačujem v ZDA, moja družina je tu. Ameriko sem zapustila, ker sem bila najbolj uspešna v drugi državi, moj fant je bil v drugi državi. Evropa je moji glasbi vedno nudila veliko podporo,” je leta 1997 povedala Larryju Kingu. Leta 2013 je Tina Turner postala švicarska državljanka.

Sreča in zdravstvene težave zadnjih let

Tino Turner so sicer v njenih zadnjih letih pestile številne zdravstvene težave.

Leta 2016, tri leta po tem, ko jo je zadela kap, je zbolela za rakom na črevesju, imela pa je tudi težave z visokim krvnim tlakom. Zdravniki so ugotovili, da ji začenjajo odpovedovati ledvice, zato je hodila na dializo. Aprila 2017 so ji presadili ledvico, ki jo ji je daroval mož Erwing Bach. V svoji drugi knjigi My Love Story iz leta 2018 se je vprašala, če bodo ljudje tudi po tem še mislili, da se je Bach z njo poročil zaradi slave in denarja.

“Nisem mogla jesti. Preživela sem, ampak nisem živela. Če so moje ledvice odpovedale in je bil čas, da odidem, bi to lahko sprejela. Ko je čas, je čas,” je povedala in razkrila, da je razmišljala o opciji pomoči pri samomoru. Bach ji je nato z ledvico dal še šest let življenja.

Tina Turner in Erwin Bach
PROFIMEDIA

Pevka je odkrito govorila tudi o svojih težavah z duševnim zdravjem. V času zlorab v prvem zakonu je poskusila narediti samomor. “Ampak tega potem nisem nikoli več naredila. Iz teme sem prišla z zavedanjem, da moram živeti. Tukaj sem bila z razlogom,” je o tem zapisala v avtobiografiji.

V dokumentarnem filmu Tina (2021) je razkrila, da zaradi nasilnega zakona trpi tudi za posttravmatsko stresno motnjo. “Nisem imela dobrega življenja. Dobro ni pretehtalo nad slabim. Moje življenje je bilo življenje zlorabe, ni drugega načina, da povem to zgodbo. To je realnost. To je resnica.”

Tinin sin Craig Raymond Turner je umrl julija 2019. Lani je umrl njen drugi sin Ronnie v starosti 63 let, ob tem pa je Tina dejala, da je “svet zapustil mnogo prezgodaj”.

Kljub vsem zdravstvenim težavam, s katerimi se je spopadala, in travmo, ki ji jo je pustil prvi zakon, je Tina Turner leta 2020 za Guardian dejala, da je bilo zadnje desetletje njenega življenja srečno. “Prava in trajna sreča je posledica neomajnega upanja in polnega duha, ki lahko zasije ne glede na vse. To sem dosegla.”

Tina Turner
Tina Turner med nastopom v živo. (PROFIMEDIA)

Kraljica rokenrola je po lastnih besedah najbolj srečen trenutek svojega življenja doživela ob rojstvu njenih dveh sinov in ob poroki z Bachom. Ogromno veselja pa so ji prinesli tudi vsi nastopi. “Eden izmed mojih ciljev na začetku kariere je bil, da bi postala prva temnopolta ženska, ki je napolnila stadione po vsem svetu. Takrat se je to zdelo nemogoče. A nikoli nisem obupala in tako vesela sem, da so se mi sanje uresničile.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!