Oddaljena vesoljska eksplozija je močno poškodovala našo atmosfero

Magazin 22. Nov 202305:45
Zemlja, atmosfera, sonce
Foto: PROFIMEDIA

Najsvetlejša eksplozija vseh časov je za nekaj minut močno poškodovala plast atmosfere, ki nas ščiti pred ultravijoličnim sevanjem.

Oktobra lani so teleskopi zaznali curek visoke energije, ki je prihajal iz okoli dve milijardi let oddaljene supernove, ki je eksplodirala. Izbruh gama žarkov, ki so ga takrat zaznali, velja za najsvetlejšega vseh časov, o čemer smo pisali tudi mi. Zdaj raziskovalci pravijo, da je “zatresel” našo atmosfero in za nekaj minut povzročil ogromno škodo ozonski plasti, piše spletna stran BGR.

Kot je za The New York Times pojasnil Pietro Ubertini, astronom z Nacionalnega inštituta za astrofiziko v Rimu, je bil ozon v naši atmosferi “začasno uničen”. Po njegovem mnenju bi lahko eksplozija, če bi se zgodila bližje Zemlji, povzročila katastrofo planetarnih razsežnosti. Simulacije eksplozij supernov v Mlečni cesti so namreč pokazale, da bi lahko dovolj močan izbruh žarkov gama za nekaj let izbrisal ozonski plašč v naši stratosferi, s tem pa bi bilo močno ogroženo življenje na planetu.

Ozonska plast je visoko nad našo atmosfero, za katero je značilna prisotnost tri-atomske molekule kisika, imenovane ozon (O3), absorbira veliko večino ultravijolične (UV) svetlobe, ki prihaja s Sonca. To je za obstoj življenja na našem planetu ključnega pomena, saj ultravijolična svetloba lahko močno poškoduje DNK. Trajnejša izguba ozonskega plašča bi tako lahko povzročila obsežno izumrtje več vrst živali in rastlin, zaradi česar bi lahko bila ogrožena tudi eksistenca človeštva.

Ozonsko plast že vedno ogroža tudi človekova dejavnost. Pred desetletji so ga močno načeli kloro-fluoro-vodiki (CFC), spojine, ki so jih večinoma uporabljali kot hladilne tekočine v hladilnikih. Izpusti CFC v ozračje so v ozonski plasti ustvarjali ogromne luknje, skozi katere je UV svetloba lažje prehajala v nižje predele ozračja. Danes je proizvodnja CFC prepovedana, po pisanju Wikipedije pa znanstveniki, ki spremljajo ozonsko plast, menijo, da se je proces njene razgradnje vsaj močno upočasnil, če ne celo zaustavil.

Raziskovalci pravijo, da je neobičajno, da bi oddaljeni kozmični dogodki, kot je omenjena supernova, povzročili škodo v ozonski plasti in našem ozračju. Kljub temu pa dogodek razkriva krhkost našega planeta v veliki shemi vesolja.