Kako so povezani pigmentni madeži, melanin in staranje kože?

Magazin 17. Okt 202217:30
pigmetni madeži in gube
Profimedia

Ste se kdaj vprašali, kako so med seboj povezani pigmentni madeži, melanin in staranje kože, ki pogosto oblikuje gube? Strokovnjakinja pravi, da pigment, ki koži, očem in lasem daje barvo, vpliva tudi na staranje.

Znano je, da se pigmentni madeži oziroma starostne pege najpogosteje pojavijo, kadar telo proizvaja preveč ali premalo melanina. Večina ob besedi staranje najprej pomisli na gube in kožo, ki izgublja svojo prožnost, toda leta v resnici prinesejo kombinacijo gub, hiperpigmentacij, izgube elastičnosti in volumna. Tekstura in barva kože ob tem pomembno vplivata na to, kako izrazite bodo te spremembe.

Neizogibno je, da je z leti elastina in kolagena, beljakovin, ki koži dajeta prožnost, strukturo in oporo, vse manj, dokler se njuno nastajanje skorajda povsem ne ustavi. Za nameček je v podkožju še vse manj maščobnih celic, ki tvorijo zaščitno bariero in vežejo vlago, ob njihovem pomanjkanju pa ta postane suha ter včasih neprijetno napeta in hrapava.

pigmetni madeži in gube
Profimedia

Zakaj so gube torej opaznejše na čelu, pod očmi, na dekolteju ali zgornji strani dlani? “Ker je koža tam najtanjša. In enako pravilo velja tudi na splošno – znaki staranja so manj vidni, če imate debelejšo kožo, saj so celice dermisa gosteje skupaj in bolj kompaktne,” pravi Lucija Kračun, dr. med. 

Kdo so potem srečneži, ki se najpogosteje rodijo z ”debelo kožo”? “Tisti, ki imajo tudi več melanina ter posledično temnejšo polt,” je mnenja dr. Kračun.

pigmetni madeži in gube
Profimedia

Pigment, ki koži, očem in lasem daje barvo, upočasni tudi staranje. “Vsi vemo, da je sonce, natančneje njegovo ultravijolično sevanje, najmočnejši zunanji dejavnik, ki poškoduje kožne celice ter razgrajuje kolagen in elastin, zaradi česar se koža na obrazu povesi in kaže znake staranja. Več melanina, ki se kot zaščitni plašč ovije okoli celičnega jedra, imate, višja je torej vaša naravna UV-zaščita, zato so poškodbe zaradi sonca manjše, izrazitejše linije in gube pa redkejše ter manj opazne. Kar pa seveda nikakor ne pomeni, da vam ni treba redno nanašati sredstev za zaščito pred soncem. Melanin v koži nam namreč v najboljšem primeru nudi zaščito, primerljivo s SPF 13, in nič več,” zaključi dr. Kračun.

pigmetni madeži in gube
Profimedia

Dosledna zaščita pred soncem je torej nujna za preprečevanje motenj pigmentacije in starostnih peg. Zlasti v mladosti je pomembno, da dobro skrbite za svojo kožo ter jo zaščitite pred UV-žarki in drugimi škodljivimi vplivi okolja. Zato se brez kreme za zaščito pred soncem ne zadržujte niti v senci. Ker lahko na koži pride do kemične reakcije ob stiku UV-žarkov z alkoholom in dišavami, ki jih vsebujejo nekatere kreme ali parfumi, morate kozmetične izdelke izbirati zavestno in premišljeno.

pigmetni madeži in gube
Profimedia

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.