Onkologi razkrili, katere hrane nikoli ne jedo

Magazin 26. Maj 202421:17 1 komentar
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Ameriški inštitut za raziskave raka ocenjuje, da je med 30 in 40 odstotkov vseh rakavih obolenj možno preprečiti z zdravo prehrano in življenjskim slogom. Torej, če želite poskusiti preprečiti raka, imajo onkologi nekaj nasvetov, vključno z eno hrano, ki bi jo morali uživati ​​redko, če sploh kdaj.

Dr. Anaum Maqsood, specialistka gastrointestinalne medicinske onkologije in hematološke onkologije, pravi, da se izogiba predelanemu mesu.

“Predelano meso vsebuje nitrozamine, ki so rakotvorni in jih povezujejo z več vrstami raka,” je pojasnila Maqsood. Dodala je, da so znanstvene raziskave dokazale, da obstaja povezava med prehrano, bogato s predelanim mesom, in povečanim tveganjem za raka.

Ena od raziskav je tako denimo pokazala, da uživanje predelanega mesa poveča verjetnost raka na dojki za 6 odstotkov in tveganje za raka debelega črevesa in danke za 18 odstotkov, hkrati pa poveča tveganje za druge vrste raka, poroča Index.

predelana procesirana hrana
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Tudi onkolog Daniel Landau pravi, da se na splošno poskuša izogibati preveč predelani hrani. “Pogosto rečem, da vse, kar je zapakirano v vrečko, verjetno ni zdravo.

To vključuje stvari, kot so čips in drugi prigrizki, ki so polni soli in konzervansov. Večina živil v vrečkah vsebuje dodatke za preprečevanje kvarjenja. Pogosto imajo toksine, za katere je znano, da so rakotvorni,” je poudaril.

Poleg zmanjšanja uživanja zelo predelane hrane, vključno s predelanim mesom, dr. Maqsood priporoča zmanjšanje uživanja alkohola. Uživanje alkohola je namreč v na stotine znanstvenih raziskav povezano s povečanim tveganjem za različne vrste raka.

Kakšno hrano jesti?

Dr. Landau pravi, da je med bolj koristnimi dietami sredozemska prehrana, saj “temelji na sadju in zelenjavi” ter omejuje vnos rdečega mesa, kar naj bi zmanjšalo tveganja za nastanek raka. Živila, ki prevladujejo v sredozemski dieti, imajo poleg tega tudi protivnetne lastnosti

Eden glavnih razlogov, zakaj dr. Landau pravi, da lahko sredozemska prehrana pomaga zmanjšati tveganje za nastanek raka, ker ima hrana, ki jo spodbuja, protivnetne lastnosti.

Landau je ob tem še pojasnil, da je za pogosto pojavnost rakavih obolenj med mladimi poleg neustrezne prehrane kriv tudi sedeč življenjski slog. S trditvijo stanovskega kolega se strinja tudi dr. Maqsood, ki je pojasnila, da med najboljšimi načini za zmanjšanje tveganja za nastanek raka prav prehrana, bogata s protivnetnimi sestavinami.

“Nobena hrana ne more preprečiti raka. Zdrava prehrana pa lahko pomaga zmanjšati tveganje za nastanek raka. Jejte veliko zelenjave, celih zrn, sadja, fižola, oreščkov in semen. Ta živila so koristna, saj so bogata z antioksidanti in ščitijo pred boleznimi,” je še zaključila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje