Osnovni koraki nege kože spomladi – za zdravo in lepo polt

Magazin 16. Maj 202209:30 0 komentarjev
Koža
Profimedia

Naša koža je zahtevna in nanjo vpliva nešteto dejavnikov, tudi sezonske spremembe. Mraz, veter in hladen zrak ter ogrevanje smo tako zamenjali za toplejše vreme, več sonca in klimatizirane prostore. Temu je dobro prilagoditi tudi nego kože. Kateri so torej osnovni koraki nege kože spomladi?

Očistite kožo s pilingom

Koža je kompleksen organ, sestavljen iz številnih plasti. Od prve plasti, povrhnjice, epidermisa, ki ga vidimo na površini, pa do globljih plasti, ki so očem nevidne. V vseh plasteh se dogajajo procesi čiščenja in obnavljanja kože. Koža sama ima sicer naravne zmožnosti obnavljanja in odpravljanja odmrlih kožnih celic. Na žalost pa te procese upočasnijo različni dejavniki, kot so staranje, prekomerno sončenje in izpostavljenost škodljivim dejavnikom iz okolja, hormonske neravnovesje itn. Zato moramo koži pomagati mi. Eden izmed načinov, kako to storimo, je piling in ta je še posebno dobrodošel v spomladanskem času. Z njim bomo odstranili odmrle kožne celice (tudi tiste, ki so se nabrale pozimi) in koži pomagali, da se obnovi. Koža pa bo videti bolj sijoča, lepa in bolj zdrava. Piling lahko naredite sami doma ali pa se odpravite k lepotnemu strokovnjaku.

Uporabite lažje kreme in poskrbite za vlažnost

Medtem ko smo v zimsko-jesenskem obdobju kožo hranili in negovali z različnimi olji in težjimi teksturami, je spomladi in poleti čas, da poskrbimo za zadostno vlažnost in lažje kreme in serume. Sonce, vročina, klima, kopanje, vse to lahko slabo vpliva na kožo in jo izsušuje, zato je poleg lahke, hranljive kreme, dobro poskrbeti tudi za večjo vlažnost kože. Strokovnjaki pogosto priporočajo hialuronsko kislino, ki ima ključno vlogo pri vlaženju kože. Je sicer molekula, ki naravno nastaja v našem telesu, z leti pa jo telo proizvaja vse manj. Skupaj s kolagenom in elastinom je ena izmed glavnih sestavin vezivnega tkiva v telesu.

Profimedia

Zaščitite kožo pred soncem

Zaščitni faktor je v toplejših mesecih nujen, saj prekomerna izpostavljenost soncu ne povzroča le lepotnih neprijetnosti, kot je hiperpigmentacija ali pojav temnih madežev na koži, ampak povečuje tudi tveganje za razvoj kožnega raka. Zato poskrbite za primerno zaščito pred soncem. Uporabljajte kreme z zaščitnim faktorjem ter si nadenite pokrivalo, preden se odpravite na sonce.

Uživajte zdravo hrano, ki je bogata z antioksidanti

Verjetno ni treba poudarjati, da se je za lepo kožo in dobro zdravje treba izogibati nezdravi hrani in pijači. Še posebej industrijsko predelani hrani, sladkarijam, živilom iz bele moke, sladkim pijačam, alkoholu itn. Koža in telo pa bosta zagotovo hvaležna, če bomo namesto nezdrave hrane izbrali zelenjavo, sadje, stročnice, polnovredna živila itn. Na kožo naj bi imeli še posebno blagodejen vpliv brokoli, korenje, jabolka, lubenica in nekateri citrusi.

Članek je informativne narave. V primeru zdravstvenih težav se obrnite na ustreznega strokovnjaka.

VIR: https://www.webmd.com/ in https://www.healthline.com/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.