Otroku sta dala ime po priljubljeni hrani, država se ni strinjala

Magazin 19. Apr 202411:23 1 komentar
Mamica z otroškim vozičkom
Foto: PROFIMEDIA

Že ko se je britansko-švedski par začel dobivati na zmenkih, se je odločil, kako bo poimenoval svojega otroka. Nenavadno poimenovanje so jima nato želeli preprečiti uradniki, a sta jih prelisičila s spremembo v črkovanju.

Starši se pogosto odločijo za nenavadna poimenovanja svojih otrok, pri tem pa včasih naletijo tudi na birokratske ovire. Ena takšnih zgodb se je zgodila zakoncema, ki sicer živita v Veliki Britaniji, njun sin pa se je rodil v mamini rojstni državi Švedski.

Tako Velika Britanija kot Švedska imata pravila glede “prepovedanih” poimenovanj otrok. Eden od primerov z Otoka se je tako zgodil leta 2016, ko je želela mama svojega otroka poimenovati Cyanide (strup cianid).

Leta 2021 pa sta se s podobnim neodobravanjem, v tem primeru švedskih oblasti, soočila tudi zakonca Pauline in Maxwell Bacon, poroča Mirror.

Kako bosta poimenovala svojega otroka, sta se zakonca dogovorila že, ko sta leta 2017 začela zmenkovati. Že takrat sta tudi vedela, da bo odločitev privzdignila marsikatero obrv. Kljub temu sta namero uresničila, ko se jima je rodil sin. Poimenovala sta ga Theodore Smokey Bacon, ali po naše Teodor Prekajena Slanina. Ljubkovalno ga kličeta Teddy.

Pauline in Maxwell sta se pred tem poigravala tudi z drugimi nenavadnimi kombinacijami imen s priimkom kot na primer Maple in Crispi Bacon po kandirani javorjevi oziroma hrustljavi (crispy) slanini. Toda, ker so te kombinacije pri njunih bližnjih naletele na nekoliko večje dvome o primernosti, sta se naposled odločila za Smokey.

“Prekajena Slanina je najin ponos in veselje”

“Prekajena Slanina je najin ponos in veselje. Najin sinko ima tudi veliko zbirko majic, na katerih je upodobljen prašiček. Tudi oče Maxwell si je v njegovo čast vtetoviral podobo prašiča. Podobno njegov krstni boter, ki ima vtetoviranega medvedka, ki v rokah drži slanino. Sva pa glede imena zelo resna, predstavlja nekakšno počastitev edinstvene družinske tradicije,” je Pauline, ki sicer izvira iz Švedske, povedala za britanski The Sun. Že Maxwellovi predniki naj bi namreč pogosto nosili vzdevke oziroma imena, ki so se navezovali na priimek.

Pri vsem je zanimivo še eno naključje, ki je Pauline izjemno zabavalo, odkar je postalo jasno, da bo prevzela možev priimek. Njen dekliški priimek je namreč Fridh. Gre za švedski priimek, ki se izgovarja kot ‘fried’ (ocvrt). Tako se izgovarjava njenega polnega imena po poroki sliši kot Pauline Ocvrta Slanina.

Brez pomisleka sta sprejela odločitev o otrokovem imenu

Vse skupaj se ji je že od vsega začetka zdelo zabavno, hkrati pa je občudovala svojega moža, ki ji je pripovedoval, kako se je v šoli uprl sošolcem, ki so ga zbadali zaradi priimka. Ker je svoj priimek in vse, kar se je spletalo okoli njega, s ponosom sprejel, se je zbadanje končalo. Brez pomišljanja sta se tako odločila, da svojega sina poimenujeta po okusnem prigrizku, še piše Mirror.

Sicer pa poimenovanje Smokeyja ni potekalo brez težav. Sin se je namreč rodil na Švedskem, kjer še vedno živi Paulinina družina. Po švedski zakonodaji namreč ni dovoljeno registrirati rojstnega imena, če je to beseda, ki je v splošni rabi ali znana kot identifikator. “Ko sem poskušala registrirati Theodore Smoky Bacon z običajnim črkovanjem Smoky, so mi rekli, da bo to nemogoče, saj ‘smoky’ opisuje požar oziroma ogenj,” je pojasnila in njegovemu srednjemu imenu preprosto dodala črko e, kar je zadostovalo za uradno potrditev.

Pauline dodaja, da komaj čakata, da bosta svetu predstavila Maple in Crispi, ki sta ju prvotno črtala s seznama želja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje