Pafos in Sevilla izbrana kot evropski prestolnici pametnega turizma 2023

Magazin 15. Nov 202208:00
pafos in sevilla eu prestolnici pametnega turizma
Profimedia

Evropska unija je razglasila dve evropski prestolnici pametnega turizma za leto 2023. Zaradi njune odličnosti kot turistične destinacije na področju dostopnosti, trajnosti, digitalizacije ter kulturne dediščine in ustvarjalnosti je izbrala Sevillo v Španiji ter Pafos na Cipru.

Pafos (Ciper) in Sevilla (Španija) sta bila izbrana za zmagovalca natečaja EU za Evropsko prestolnico pametnega turizma 2023 po srečanju evropske žirije v Bruslju 9. novembra 2022. Skupaj je tekmovalo 29 mest iz 13 držav, od katerih je bilo 7 mest v ožjem izboru povabljenih, da svoje kandidature predstavijo pred evropsko žirijo. Pafos in Sevilla sta evropsko žirijo navdušila ne le s svojimi izjemnimi dosežki v vseh štirih kategorijah tekmovanja, temveč tudi z izjemnimi programi dejavnosti, ki jih nameravata izvesti v letu 2023. Izstopala sta tudi po sposobnosti, da delujeta kot vzor drugim mestom.

pafos in sevilla eu prestolnici pametnega turizma
Profimedia

Evropski prestolnici pametnega turizma bosta prejeli namensko zgrajeno skulpturo za svoji mestni središči, ki bosta na vidnem mestu v njunem letu kot evropska prestolnica pametnega turizma. Poleg tega bosta zmagovalni mesti prejeli promocijsko podporo in postali del rastoče mreže pametnih turističnih mest v Evropi. Mreža omogoča izmenjavo znanja in najboljših praks prek vrste delavnic in objave vodnika o najboljših praksah. Evropske prestolnice pametnega turizma bodo postale del okrevanja evropske turistične industrije po covidu, ki vključuje podporo inovativnim turističnim ukrepom, in naj bi postale vzor digitalnega, dostopnega, trajnostnega in ustvarjalnega turizma v Evropi in širše.

pafos in sevilla eu prestolnici pametnega turizma
Profimedia

Evropska prestolnica pametnega turizma je pobuda EU, katere namen je spodbujati pametni turizem v EU z nagrajevanjem mest za njihove pionirske pristope pametnega turizma na področju dostopnosti, digitalizacije, trajnosti ter kulturne dediščine in ustvarjalnosti. Pobuda, ki temelji na uspešni izkušnji pripravljalnega ukrepa, ki ga je predlagal Evropski parlament, želi spodbujati inovativen, trajnosten in vključujoč razvoj turizma ter širiti in olajšati izmenjavo najboljših praks.

pafos in sevilla eu prestolnici pametnega turizma
Profimedia

Pametne turistične prakse v Evropi, ki jih izvajajo prijavitelji natečaja 2022, so zapisane v poročilu Vodilni primeri pametnih turističnih praks v Evropi. Podobno delegati zmagovalcev natečaja Evropske prestolnice pametnega turizma, mest iz ožjega izbora in predstavniki Evropske komisije v seriji EU Smart Tourism Podcast razpravljajo o vlogi tekmovanja Evropska prestolnica pametnega turizma pri spodbujanju inovacij pametnega turizma in preučujejo prakse pametnega turizma, ki oblikujejo prihodnost v Evropi.

pafos in sevilla eu prestolnici pametnega turizma
Profimedia

Pametni turizem se odziva na nove izzive in zahteve v hitro spreminjajočem se sektorju, vključno s pričakovanji digitalnih informacij, izdelkov in storitev; enake možnosti in dostop za vse obiskovalce; trajnostni razvoj lokalnega prostora; ter podpora kreativnim industrijam in lokalnim talentom. Leta 2021 sta bili izmed 30 prijavljenih mest izbrani Bordeaux in València. Leta 2020 sta med 35 prijavljenimi mesti EU izstopala Málaga in Göteborg, leta 2019 pa sta med 38 mesti ta naziv prejeli mesti Helsinki in Lyon.

pafos in sevilla eu prestolnici pametnega turizma
Profimedia

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.