Pes je najboljši tekaški partner. Katere pasme rade tečejo?

Magazin 12. Okt. 202116:13
Delite:
tek
Foto: Profimedia

Nekateri tekači imajo radi pasje spremljevalce. Preberite, kako lahko tek s psom postane zabaven in kako je treba ravnati s psom med tekom.

Pes je lahko idealen partner za trening. Tako ali tako ga je treba peljati na sprehod; če z njim tečemo, pa ubijemo dve muhi na en mah. Vendar se lahko tek s psom spremeni tudi v nočno moro, če lastniki pasjega prijatelja nimajo v oblasti. Predvsem to velja za tiste, ki naletijo na takega psa in se potem jezijo nanj, saj skače, laja in se vede agresivno.

pes teče
Foto : Profimedia

Kako naj se vedejo tekači, ko naletijo na psa?

Velja predvsem nekaj: ostanite mirni in ne zganjajte panike! Hitreje boste tekli od njega, toliko večje veselje vas bom imel loviti. Izogibajte se hitrim premikom, nadaljujte tek v počasnih korakih. Neposreden očesni stik psi pogosto doživljajo kot provokacijo, priporočljivi pa niso niti agresivni zamahi.

Kaj če pes postane agresiven in skoči name?

Če renči in kaže zobe, bodite pozorni. Tudi pokončna ušesa in nasršen kožuh ne obetajo nič dobrega. Bolje je ostati sproščen – obstanite povsem negibno in počakajte pomoč. Tudi če se vam bo zdelo, da bi bilo bolje steči stran in kričati, tega ne storite, saj hitri premiki psa še dodatno razdražijo. Če skoči na vas, ga ignorirajte, obrnite se stran in ne pokažite zanimanja.

pes teče
Foto : Profimedia

Katere pasme psov so primerne za tek in katere ne?

Izjemno radi tečejo dalmatinci, jack russli in vižle. Načeloma velja: izvrstni tekači so vsi psi srednje velikih pasem, ki niso premajhni, preveliki ali pretežki. Pasme s potlačenim smrčkom, na primer mopsi ali francoske doge, težko zajamejo zrak, zato so bolj primerne za sprehajanje. Tudi veliki, težki psi, na primer bernski planšarski pes, novofundlandec ali bernardinci, zaradi velike teže niso primerni za tek, saj bi ta preveč obremenil njihove sklepe in vezi.

Ali obstaja meja, kdaj začeti in kdaj pes ne sme več teči?

Mladička nikoli ne jemljite s seboj na tek – psi, ki tečejo, morajo biti odrasli. Glede na pasmo so to majhni psi od približno enega leta, srednje veliki štirinožci pa med poldrugim in dvema letoma. V osnovi velja: tako mladička kot tudi starega psa naj prej pregleda veterinar.

pes teče
Foto : Profimedia

Kje se skrivajo pasti pri teku s psom?

Psi že po naravi radi odkrivajo okolico. To lahko zmoti tekače, ki ne želijo obstati pri vsakem drevesu, vendar morate psu pustiti, da opravi svoje potrebe, malce vohlja ali se poigra z drugimi psi. Psica, ki se goni, naj raje ostane doma – razen če ne želite pospešiti tempa, ker bo za vami teklo nešteto drugih psov.

In ne pozabite: tako kot človeški začetniki, morajo tudi psi najprej zbrati dovolj kondicije za tek. Vzemite si torej čas in ga pripravite na napore, tempo in trajanje pa stopnjujte počasi. S seboj vzemite tudi priboljške za nagrado.

Kdaj je pravi čas za tek?

Pravzaprav je vseeno, kdaj tečete. Pri vsaki pasji starosti pa morate biti pozorni, kako se odziva pes: če grize vrvico, močno sope ali visoko poskakuje, trening prekinite in mu dajte piti vodo. Nikoli ne tecite takoj po obroku – takrat je največja nevarnost zasuka želodca.

Komentari

Vaš komentar