Pet rastlin, ki odganjajo komarje

Magazin 25. Jun 202306:26 1 komentar
sivka, bazilika, dišavnice
PROFIMEDIA

Pet rastlin, ki z vonjem odganjajo komarje, lahko posadite v vrtnih gredicah, ali pa v lončkih in jih imate v stanovanju. To bo dišalo, komarjem pa smrdelo.

Rastline, ki s svojim vonjem odganjajo komarje, so vsem znane in morda katero izmed njih že imate doma. Prav nič pa ne bo škodilo, če imate še kakšno.

Sivka (lavanda)

Medtem ko je vonj sivke všeč mnogo ljudem in ga uporabljajo tudi v kozmetični industriji in pri izdelavi dišav, pa komarji njenega vonja ne prenašajo preveč dobro. Sivk je več vrst, kot piše N1 Sarajevo, pa naj bi bila najboljša za odganjanje komarjev lavandin, ki vsebuje visoke koncentracije kamforja, katerega vonj odganja komarje.

Melisa

S svojim izrazitim vonjem po limoni melisa odvrača mnoge žuželke, med njimi tudi komarje. Posadite jo lahko na vrtu ali na dvorišču, navsezadnje tudi na balkonu. Melisa pa ne bo le odganjala komarjev. Vsak večer odtrgajte nekaj listov, jih vrzite v vrelo vodo in si naredite čaj, ki je zelo okusen, priporočajo pa ga prav pred spanjem.

Bazilika

Bazilika je ena redkih dišavnic, ki diši tudi, če ne zmečkate njenih listov ali stebla. Priljubljeno dišavnico posadite v lonček ali pa v cvetlično korito in to postavite na balkon ali okensko polico. Komarji bodo odleteli stran.

Mačja meta

Takšno ime je dobila, ker mačke obožujejo njen vonj. Komarji pa ga ne marajo. Tudi to rastlino zasadite v lončku ali koritu in ga postavite na okno ali balkon. Če pa imate doma mačko, pa pazite. Zelo rada bo rastlino grizla ali se celo poskusila povaljati po njej, tako da jo nekako zaščitite.

Navadna meta

Kozarec vode, v kateri so namočeni listi navadne mete, uspešno odganjajo komarje, piše N1 Sarajevo. Poskusiti velja. Če nič drugega, boste imeli vsaj osvežujoč in dišeč napitek iz mete, eterična olja v njenih listih pa tudi uspešno pomirjajo srbenje po pikih žuželk. Tudi komarjev.

Vse N1ajboljše! Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje