Pet razlogov, zakaj bi morali redno uživati ta jesenski sadež

Magazin 02. Okt 202305:45 0 komentarjev
granatno jabolko
Foto: PROFIMEDIA

Jesen je sezona granatnega jabolka, ki je izvrsten vir hranljivih snovi za prihajajočo zimo. Priporočljivo pa bi ga bilo uživati vse leto.

Včasih je granatno jabolko veljalo za eksotičen sadež, rezerviran za kralje in kraljice Bližnjega vzhoda, kjer so ga gojili že pred tisočletji.

Kot piše N1 Sarajevo, sezona granatnega jabolka traja od septembra do januarja, čeprav ga je danes mogoče dobiti vse leto. Je izvrsten vir hranljivih snovi, predvsem vlaknin, antioksidantov, vitamina B in mineralov. Je tudi vsestransko uporabno v kulinariki.

1. Vir antioksidantov

Kot drugo sadje je tudi granatno jabolko vir različnih antioksidantov, na primer vitamina C ali antociana, ki sadežu daje barvo. “Raziskave so pokazale, da ima sok granatnega jabolka večjo antioksidativno moč kot rdeče vino ali zeleni čaj,” pravi Roxana Ehsani, športna dietetičarka iz Miamija. Antioksidanti, kot je znano, pomagajo celicam v boju proti prostim radikalom, zmanjšujejo celične poškodbe in ščitijo pred različnimi boleznimi. Zmanjšujejo tudi tveganje za nastanek nekaterih vrst raka in bolezni srca in ožilja, prav tako pa prispevajo k zdravju kože, oči in možganov.

2. Vir vlaknin in črevesju koristnih polifenolov

Vlaknine so eno najpomembnejših hranil v granatnem jabolku. Skodelica zrn jih vsebuje okoli 7 gramov, kar predstavlja skoraj četrtino priporočene količine vlaknin za odraslega človeka (25 gramov za ženske in 38 gramov za moške). Kot pravi Ehsani, je to hranilo povezano z zdravjem prebavil in nadzorom telesa nad krvnim sladkorjem. Granatno jabolko je tudi pomemben vir polifenolov, ki so lahko tudi prebiotiki – hrana koristnim bakterijam v našem črevesju.

3. Eden najboljših srcu koristnih sadežev

Leta 2021 so granatno jabolko uvrstili med sadeže, ki varujejo srce in ožilje, piše portal. Uživanje granatnega jabolka zviša količino dobrega, HDL-holesterola, in niža raven slabega, LDL-holesterola, ter znižuje krvni tlak. Pitje soka granatnega jabolka prav tako izboljša pretok krvi po telesu.

4. Pomaga pri športnih aktivnostih

“Raziskovanja so pokazala, da sok granatnega jabolka pomaga pri športnih aktivnostih in pospeši regeneracijo po vadbi,” pojasni Ehsani. Pomaga tudi pri izboljšanju razpoložljivosti dušikovega oksida v telesu, ki pomaga telesu, da med vadbo dobiva dovolj potrebnih hranljivih snovi.

5. Izboljša nadzor nad krvnim sladkorjem

Granatno jabolko je na seznamu sadežev z nizkimi vsebnostmi sladkorja. Ali ga lahko torej uživajo tudi sladkorni bolniki? Predvsem je pomembno, da se o tem posvetujejo s svojim zdravnikom, vendar pa, piše portal, bi lahko imeli od uživanja sadja koristi. Kot kažejo raziskave na živalih in ljudeh, uživanje granatnega jabolka izboljša raven sladkorja pri sladkornih bolnikih.