Pica napoletana ali romana? Spoznajte vse značilnosti in razlike

Magazin 16. Sep 202212:15
pica napoletana
Profimedia

Svet pice je zelo širok in raznolik, vendar obstajata dve glavni različici, rimska in neapeljska pica, ki se razlikujeta predvsem po testu. Naj vam opišemo vse razlike in značilnosti. Če v Google napišete besedo pizza, dobite skoraj 2 milijardi zadetkov, kar potrjuje, da je pica najbolj znana in priljubljena jed na svetu, zato je za splošno izobrazbo dobro vedeti, zakaj se tudi glede tega krešejo mnenja med Rimom in Neapljem.

Domovina današnje moderne pice je mesto Neapelj, najbolj znana pica pa je margerita, ki je obložena s paradižnikovo omako, mocarelo in baziliko (barve italijanske zastave) ter poimenovana po soprogi prvega italijanskega kralja Umberta I., Margeriti. Prvo pico z oblogo iz paradižnikov so spekli okrog leta 1750. Leta 1830 so odprli najstarejšo, še danes delujočo picerijo. To je Pizzeria Port’ Alba v Neaplju, kjer je pica kljub tradiciji še vedno veliko cenejša kot v Ljubljani.

Danes poznamo dve osnovni vrsti pic, in sicer romano ali rimsko, ki prihaja iz Rima in regije Lazio, ter napoletano ali neapeljsko, ki prihaja iz sosednje regije Kampanja ter je na seznamu Unescove kulturne dediščine. Tudi v Sloveniji je zdaj ponudba obeh vrst pic zelo bogata, med ljubitelji pa se seveda krešejo mnenja, katera je boljša.

Glavna razlika je v testu

Pri romani se uporablja močnejši tip moke (00 tip), ki pripomore k večji elastičnosti testa. Testo za napoletano pa vsebuje več vode oziroma je bolj vlažno in tudi lepljivo. Kupček testa pri napoletani je težak med 200 in 280 gramov, pri romani zaradi manj vode samo 150 gramov. Pri pripravi testa za romano se poleg moke, vode, kvasa in soli doda tudi olivno olje, pri napoletani pa olivnega olja ni. Pri napolitani pri gnetenju potrebujemo več prstnih spretnosti in izkušenosti, gnetenje testa za romano je enostavnejše ter si menda lahko pomagamo celo z valjarjem.

Kupček testa napoletane se sprva pusti vzhajati 4 ure pri sobni temperaturi, nato pa še najmanj 40 ur (do 48 ur) na hladni fermentaciji pri natanko petih stopinjah Celzija. Kupček romane običajno vzhaja približno 5 ur na temperaturi dve stopinji Celzija.
Napoletana se peče v pečici, ogreti na 450 stopinjah, med 50 in 90 sekund, romana pa pri temperaturi okoli 400 stopinj nekaj minut.

Pečena skorja romane je bolj tanka in hrustljava ter se lomi pri vsakem grižljaju, pri napoletani pa je skorja mehka in zračna z luknjami ter ima značilne temne pegice.  Pica romana se kot ulična hrana prodaja na kose, medtem ko je napoletana štirislojno zvita v trikotnik.

Pica v Sloveniji

Prve pice v Ljubljani in Sloveniji so prodajali v že zdavnaj zaprti gostilni Kora-bar na Bavarskem dvoru, prva prava picerija, imenovana Parma, pa je odprla vrata 1974 in deluje še danes. V Sloveniji do leta 2016, ko se je v Ljubljani odprla prva prava napoletanska picerija Verace, pravzaprav sploh nismo poznali napoletanske različice pice, saj so vse picerije ponujale picerijo bolj ali manj v rimskem slogu, ki prevladuje v severni Italiji, ki je Sloveniji seveda bližja. Danes je v naši deželi kar nekaj ”napoletanskih” picerij, in ta vrsta je čedalje bolj priljubljena. Po njej posegajo predvsem mladi, medtem ko starejši še vedno stavijo na romano.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.