Pirellijev koledar 2023: v celoti ženski poklon muzam

Magazin 18. Nov 202214:33 0 komentarjev
Pirellijev koledar
Profimedia

Pirelli je te dni predstavil svoj koledar za prihodnje leto, tokrat je kreativno krmilo prevzela avstralska fotografinja Emma Summerton, ki se je poklonila svojim muzam.

Pri italijanskem gumarskem velikanu so svoj prvi koledar, nekoč sinonim za goloto, izdali pred skoraj 60 leti, tokratna izdaja pa je vnovič precejšen odmik od te estetike.

Pirellijev koledar 2023 z naslovom Letters to the Muse je razkošen poklon skupini izjemnih žensk – umetnicam, aktivistkam, športnicam in drugim ikonam našega časa.

“Želela sem se vrniti k izvoru besede muza in upodobiti ženske, ki me navdihujejo s svojim doprinosom književnosti, znanosti in umetnosti,” je povedala Summerton na milanskem sedežu gumarske družbe, kjer so priredili dogodek za medije.

Kot je dodala, je želela s podobami, posnetimi v New Yorku in Londonu, predstaviti, kdo te ženske so (in ne le, kako so videti), in s pomočjo magičnega realizma in nadrealističnih elementov scenografije izpod prstov Viki Rutsch in kostumov s pečatom Amande Harlech ustvariti svetove, ki bi prikazali njihove zgodbe.

Izkušnja je bila še posebej izjemna, ker so pri letošnjem koledarju sodelovale tako rekoč same ženske, je še povedala fotografinja, zdaj vpisana na seznam zvenečih imen fotografov, ki so v zadnjih desetletjih uresničili svoja videnja Pirellijevega koledarja: Annie Liebovitz, Richard Avedon, Inez in Vinoodh, Bryan Adams

“To je nekaj, kar sem si vedno želela početi, upam, da mi bo sledilo še več žensk,” je še dodala Summerton, sicer šele peta Pirellijeva “hišna” fotografinja doslej.

Med ženskami, ki so pred njenim objektivom odigrale vloge muze z različnih področij ustvarjanja, so tako manekenka in igralka Cara Delevingne, Emily Ratajkowski, Karlie Kloss, Lauren Wasser, Ashley Graham, Bella Hadid, Lila Moss … vsaka izmed njih po mnenju kreativne ekipe koledarja na svoj način svet spreminja na bolje.

Omenjene dame nastopajo tudi v spremljajočem filmu, ki prikazuje utrinke iz zakulisja in jim poleg podobe daje glas. “Želela sem, da tudi slišimo, kaj imajo te ženske povedati, o tem, kdo so in kaj počnejo,” je sklenila Emma Summerton.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!